blank-image

Галерија Артгет – Милан Живковић и Бранислав Бркић // Ликовна галерија – Наташа Кокић и Ојстен Агерли // Галерија Подроом – Немања Цвијановић
На отварању је наступио београдски састав НАКЕД. Бенд је настао 2006. године у Београду. Годину дана касније снимили су први албум под називом “Накед Ноyз”, а 2010. и други „Гет Накед“. Наступали су на бројним фестивалима у земљи и иностранству. Музика ове групе представИја одраз њиховог личног и заједничког сазревања кроз наступе, добре и лоше тренутке. Бенд чине: Бранислав Радојковић – бас, контрабас, Фx бас; Иван Теофиловић – саксофон, кларинет; Ђорђе Мијушковић – виолина, Фx виолина; Горан Милошевић – бубњеви, перкусије

Галерија Артгет
ОВДЕ И ТАМО, Милан Живковић и Бранислав Бркић
Пејзажи Бранислава Бркића сведоче о напуштању постконцептуалних хоризоната. Културу бржих рефлекса заменила је култура споријег ангажмана, пажљиве стратегије окренуте пикторијалним ефектима разоткривања и елементима естетике. Велики формати музејског квалитета репродукције дају свему посебно импресиван нагасак.
Живковић остварује јединствену „присутност“ у приказаном макросвету јер га изванредно добро познаје. Екстремна дескриптивност његових фотографија понекад еволуира до апстрактности. Фасцинантни макросвет је представљен као да је снимљен током једног виртуелног дана, иако је настао у периоду од тридесетак година.
Бранислав Бркић је рођен 1960. године у Ваљеву. Завршио је Електротехнички факултет у Београду где и данас живи и ради. Креативном фотографијом бави се од 1980. године и до сада је учествовао на више од 400 групних изложби у земљи и иностранству. Награђиван је више од 140 пута. До сада је имао 27 самосталних изложби у Србији и иностранству (Словенија, Босна и Херцеговина, Мађарска, Румунија, Украјина, Кина).
У Фото-савезу Србије има звање Мајстор фотографије. У Међународној фотографској организацији ФИАП носилац је највишег уметничког звања МФИАП – „Мастер Пхотограпхер оф ФИАП“. Члан је УЛУПУДС-а од 2013 године. Председник је Фото-савеза Србије од 2003. године. Поседује ДИГИГРАПХИЕ сертификат за највиши квалитет израде фотографија у савременој ЕПСОН технологији.
Милан Живковић је рођен 1960. године у Баваништу, Банат. Од 1984. радио у Природњачком музеју у Београду као препаратор, а од 1986. као фотограф и дизајнер. Од 2000. до 2005. (као фрееланцер) радио фотографије и дизајн за маркетиншко одељење предузећа Дирецт Линк. Од 2002. до 2005. радио као уредник изложбеног програма Фото-галерије Центра за културу у Ковину. Од 2005. ради као уредник часописа за културу фотографије РеФото. Један од првих фотографа са Епсон Дигиграпхие сертификатом. Први амбасадор Никон-а у Србији. Члан је УЛУПУДС-а.

 

Ликовна галерија
ИВИЦА МАПЕ, Наташа Кокић и Ојстен Агерли (Qyстеин Агерлие)
Изложба Наташе Кокић и Ојстена Агерлиа, која се одржава током јуна у Ликовној галерији Културног центра Београда, показује истраживачки поступак двоје уметника на тему пејсажа и блиских меморијских места, рађен у техникама карактеристичних ауторских опуса, у медијима цртежа и фотографије. Дијалог који успостављају дела београдске уметнице и уметника из Осла прати се кроз традиционалну ликовну тему пејсажа на више нивоа: кроз призоре удаљених и имагинарних простора у Наташиним радовима, до блиских простора одређених људским присуством у Ојстеновим радовима. Како у истраживачком поступку традиционалне теме комуницирају и размењују своја искуства уметници из различитих географија, али блиског ликовног и визуелног сензибилитета, показују Наташини цртежи великих димензија (200×100цм) и сведеног колорита, и Агерлијеве црно-беле фотографије интимних садржаја.
Наташа Кокић је дипломирала и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2000. године излагала је на великом броју самосталних и међународних изложби у земљи и иностранству. Остварила је студијске боравке у Холандији и на Исланду. Добитница је награде Културконтакта и више награда за цртеж. Била је финалиста награде Мангелос 2007. године. Дела јој се налазе у приватним колекцијама и корпорацијама у Србији и Аустрији.
Ојстен Агерли је завршио Уметничку академију у Ослу. Самостално и групно је излагао на изложбама у Норвешкој, Србији и иностранству. Запослен је у Националној уметничкој галерији у Ослу.

Галерија Подроом
СМРТ ФАШИЗМУ – ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА!, Немања Цвијановић
У окружењу савременог империјализма у којем живимо, уметник се ликовно „обрачунава“ са животињским ликовима који су представљени на грбовима одабраних западних земаља, представница поменутог империјализма, покушавајући да скрене пажњу на присутност симбола о којима би требало расправљати, ако не и цензурисати их. Цвијановић у својим радовима успоставља везе са догађајима из заборављене прошлости и садашњости, критички промишљајући естетске и идеолошке вредности савременог света кроз теме као што су механизми производње, манипулација и процесуирање значења у постмодерној култури.
Изложба у галерији Подроом је наставак изложбе која је реализована у Тобачиној 001 у Љубљани. Назив изложбе је део слогана из НОБ-а у бившој Југославији и за време ИИ светског рата, који је постао опште познат након смрти народног хероја Стјепана Филиповића, који је док му је омча била за вратом узвикнуо: „Смрт фашизму – слобода народу“.
Немања Цвијановиц́ (рођен у Ријеци, Хрватска, 1972. у мешовитој породици јужнословенских народа), живи и ради у Ријеци. Дипломирао на Академији лепих уметности (Аццадемиа ди Белле Арти) у Венецији 1998, а магистрирао на Универзитету ИУАВ 2010. (Венеција). Члан је Хрватске заједнице самосталних умјетника, Хрватских друштава ликовних умјетника Ријеке и Загреба, удружења Друго море и Самоуправна интересна заједница из Ријеке као и италијанске комунистичке партије Рифондазионе Цомуниста. Последње изложбе укључују изложбе у Музеју савремене уметности у Риму, галерији Тобачина 001 у Љубљани, Музеју модерне и савремене уметности у Ријеци, галеријама у Бриселу, Паризу, Познану, Гватемали… Као уметник-кустос ради од 2009. године, када са колегама и друговима из регије и света у Ријеци оснива међународну галерију СИЗ. http://g-siz.com/

Loading...