Multimedijalni performans „The Perfect Rose“

07.06.2014, 22:00.
blank-image

Projekat je rezultat saradnje srpske kompozitorke i pijanistkinje Marine Vesić, danskog pesnika i slikara Boa Gorzelaka Pedersena i brazilskog umetnika, stvaraoca filma Marcela Fontesa.
Projekat „The Perfect Rose“ predstavlja inovativni vid izražavanja u umetnosti koji je započet 2011. godine. Marina Vesić je, inspirisana pesmama i slikama Boa Gorzelaka Pedersena, za svaku sliku komponovala muziku za glas, klavir i elektroniku. Sve ovo nadopunjuje video rad brazilskog umetnika, koji živi i radi u Parizu, Marcela Fontesa.
The Perfect Rose is a poetry/sound/images multimedia project done by Serbian composer Marina Vesic in collaboration with Danish writer and painter Bo Gorzelak Pedersen. The project is centered around a group of what is essentially love poems with Ms. Vesic’s music as a meditation on the words – and Mr. Pedersen’s paintings reflecting on the music. The project is a combined and international effort proving how international cooperation can enrich not just individual artists but also – and more importantly – those of us who enjoy new art.
Bo Gorzelak Pedersen

Saradnja sa Boom je nastala iz potrebe za spajanjem različitih vidova umetnosti. Kada sam se prvi put susrela sa njegovim slikama i pesmama, pesma The Perfect Rose me je inspirisala da komponujem muziku na njegove umetničke radove. Ideja jeste bila da spojivši sliku, tekst i zvuk kao rezultat dobijem nešto potpuno drugačije i originalnije. Zvuk prati sliku, slika prati pesmu, sve je kao jedna kohezija koja je u stalnom pokretu, a sam izraz jako savremen. Koristeći elektroniku i glas zajedno sa Boom, sam zvuk daje jednu potpuno novu dimenziju gde se ulazi u jedan potpuno drugi svet. To je projekat koji teži za novim vidom izražavanja u umetnosti. Uživo izvodjenje, performans daje potpuno drugaćiju sliku. Polazeći od filma, preko slike, pesme i jako savremenog zvuka, ovaj vid izražavanja u umetnosti oslikava moje vidjenje vremena u kome zivimo.
Marina Vesić

The project invites to simulate and create a world (machine) in which images, visual and sounds acts, are live, like invisible creatures.
Marselo Fontes

Biografije:
Marina Vesić (1982, Srbija) je specijalizovala elektroakustične kompozicije na Univerzitetu Umetnosti u Beču, na Institutu za kompoziciju i elektroakustiku u klasi prof. Dr. Karlhajnca Esla. Kompjutersku muziku je završila u klasi kompozitora prof. Mag. Johanesa Kreca, a elektroakustiku u klasi Volfganga Musila na ELAK Institutu u Beču.
Diplomirala je i stekla zvanje mastera kompozicije i orkestracije na FMU u Beogradu u klasi prof. Zorana Erića i prof. Tatjane Milošević.
Svetsku premijeru elektroakustične kompozicije MAJOR TOM je imala na Institutu STEIM u Amsterdamu u (2012) zajedno sa ELAK grupom iz Beča. U kompozitorskom radu sarađuje sa umetnicima širom sveta a trenutno je aktuelna njena prva avangardna opera Sea of Moons koja će biti premijerno izvedena u Americi.

Bo Gorzelak Pedersen (1971) je danski pisac i slikar. Završio je istoriju na Univerzitetu Aarhus. Pedersen je aktivan kao slikar preko 15 godina i održao je nekoliko samostalnih i grupnih izložbi pre svega u Danskoj, kao i u Londonu. Tematika koja ga okupira je mitologija, religija i priroda. Inspiraciju nalazi u poeziji i operi (R. Vagner, a trenutno opera Elektra R. Štrausa). Njegova poezija je objavljena u nekoliko knjižica (chapbook), kao i u antologijama i različitim časopisima u Danskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. (www.bogorzelakpedersen.dk)

Marselo Fontes (Már Glaz) (1975, Brazil) je filozof i stvaralac eksperimentalnog filma. Trenutno radi na izradi projekta za vizuelne umetnosti pod nazivom Promene u pripovedanju: razdvajanje i pomeranje slike kao narativ spoljašnjosti. Ovo istraživanje ukazuje na sliku misli i njegove modulacije u savremenim pričama. Žil Delez i Moris Blanšo su autori koji informišu ovaj projekat. Živi u Parizu, gde završava doktorske studije na Univerzitetu u Parizu.

Projekat realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa Udruženjem Artos.

Loading...