MOSFILM na BIS

02.06.2014, 17:53.
blank-image

Obeležavanje 90 godina Mosfilma

Ponedeljak, 2. jun
MOSFILM NA BIS
18.00 DERSU UZALA (A.Kurosava)
20.30 OGLEDALO (A. Tarkovski)

DERSU UZALA 1975, 144 min.
Producent: Mosfilm, Rusija, / Toho, Japan
Režija: Akira Kurosava
Scenario: Akira Kurosava, Jurij Nagibin
Direktor fotografije: Asakaru Nakai, Jurij Gantman, Fedor Dobronravov
Scenografija: Jurij Rakša
Muzika: Isak Švarc
Glumci: Jurij Solomin, Maksim Munzuk, Vladimir Kremena, Aleksandar Pjatkov, Svetlana Daniljčenko, Dima Koršikov

Početkom ovog veka ruski putnik V.K. Arsenjev vršio je istraživanja na Dalekom istoku, na Kamčatki i Komandorskim Ostrvima.
Izučavajući floru, faunu, običaje i život stanovnika tajge, Arsenjev se sprijateljio sa jednim domorocem – Dersu Uzalom.
Film predstavlja njihovo prijateljstvo.

OGLEDALO, 1974, 108 min.

Producent: Mosfilm, Rusija
Režija: Andrej Tarkovski
Scenario: Aleksandar Mišarin, Andrej Tarkovski
Direktor fotografije: Georgij Rerberg
Scenografija: Nikolaj Dvigubskij
Muzika: Edvard Artemev
Glumci: Margarita Terehova, Ignat Daniljcev, Larisa Tarkovska, Ala Demidova, Anatolij Solonicin, Nikolaj Grinko, Tamara Ogorodnikova

Priča o čoveku koju se na samrti seća najvažnijih trenutaka iz sopstvenog života. Ogledalo je nastajalo 10 godina i to je pokušaj Tarkovskog da izađe iz šume svojih korena, svog detinjstva, svoje porodice i sopstvenih porodičnih odnosa. Verovao je da film čitav sastavljen od ličnih iskustava mora da bude važan onima koji su voljni da ga pogledaju. Želeo je da film bude direktan razgovor sa gledaocem, te je postao stvarnost koju je Tarkovski lako mogao da nastani.
Konstruisan je poput mozaika sa svakim komadom iz života kao jedinstvenim iskustvom ili doživljajem u životu protagoniste, života zemlje i istorije sveta. Neki događaji su stvarni, pozivajući se na dokumentarne snimke, drugi rekonstruisani na osnovu sećanja i fotografija, a postoje i izmišljeni i stvoreni za priču. Prošlost, sadašnjost i budućnost su utkani jedno u drugo, kao što su i stvarnost, sećanje i san. Film ima svoju unutrašnju logiku, a to je logika sna.

Loading...