blank-image

Ревија 90 година Мосфилма одржаће се у Дворани Културног центра Београда од 29. маја до 1. јуна, а у Нишу у биоскопу “Купина“ од 30. маја до 3. јуна 2014.
Ове године навршава се 90 година Мосфилма, једног од најстаријих и највећих филмских студија на планети. Током свих ових година постојања Мосфилм је произвео на хиљаде филмова које су видели милиони гледалаца у Совјетском Савезу и у Русији. Ови филмови приказивани су у Европи и Аустралији, Америци и Азији… Добили су све филмске светске награде – три Оскара, Златну палму Канског фестивала, венецијанског Златног лава светог Марка, берлинског Златног медведа, Златну шкољку Сан Себастијана, Леопарде из Локарна…

Јубилеј нашег омиљеног студија обележавамо свечаним пројекцијама класичних и савремених филмова у различитим земљама. Са великим задовољством представљамо мосфилмовски програм у Београду и Нишу.

Руско-српске кинематографске везе никад нису прекидане. Неке од филмова приказаних на ретроспективи љубитељи филма у вашој земљи могли су својевремено и да виде. Мислим да класични филмови Тарковског, Куросаве и Мењшова заслужују да се с времена на време поново гледају.

Потрудили смо се да у програм, направљен заједно са Филмских центром Србије, укључимо различите филмове – комедије и драме, светски познате и оне који су популарни само у Русији.

У години кад слави своју деведесетогодишњицу, највећи руски филмски студио припремио је за јубиларни програм у Београду, нове дигиталне копије наших клисичних филмова. Мосфилм памти своју историју. Ми рестаурирамо ремек-дела прошлих година, како би што је могуће више гледалаца могло да се са њима упозна у време дигиталних медија.

За мене је посебна част приказивање у овом програму два филма која сам снимио у Мосфилму. Од музичке ретро-приче Ми свирамо џез (Ми из џеза) започео је мој пут филмског редитеља, а ратну драму Бели тигар завршио сам недавно, и у оквиру нашег јубиларног програма одржаће се његова српска премијера. Са узбуђењем очекујем реакцију београдске публике коју одавно волим и чије мишљење уважавам и поштујем.

Карен Шахназаров
филмски редитељ
Добитник Државне награде Русије
Народни уметник Руске Федерације

ПРОГРАМ:

Четвртак, 29.мај

19.00 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ
20.00 БЕЛИ ТИГАР
р. Карен Шахназаров
ул. Алексеј Вертков, Виталиј Кишћенка, Валериј Гришко

Петак, 30. мај
18.00 НЕКОЛИКО ДАНА ИЗ ЖИВОТА ОБЛОМОВА
р. Никита Михалков
ул. Олег Табаков, Јелене Соловјеј, Јуриј Богатирјев
20.30 ДЕРСУ УЗАЛА
р. Акира Куросава
ул. Максим Мунзук, Јуриј Соломин, Михаил Бичков

Субота, 31. мај
18.00 МОСКВА СУЗАМА НЕ ВЕРУЈЕ
р. Владимир Мењшов
ул. Вера Аљентова, Ирина Муравјова, Алексеј Баталов
20.30 МИ СВИРАМО ЏЕЗ
р. Карен Шахназаров
ул. Игор Скљар, Александр Панкратов Ћорниј, Николај Аверјушкин

Недеља, 1. јун
18.00 КАВКАСКА ЗАРОБЉЕНИЦА
р. Леонид Гајдај
ул. Александр Демјањенко, Наталија Варлеј, Руслан Ахметов
20.30 ОГЛЕДАЛО
р. Андреј Тарковски
ул. Маргарита терјехова, Олег Јанковски, Филип Јанковски

Loading...