Концерт трија „Балканске жице“

09.06.2014, 21:00.
blank-image

Трио „Балканске жице“ изводи своју оригиналну инструменталну музику, синтезу многих балканских традиција са примесама џез музике, свинга, и класичних елемената. Концерт је реализован у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.
Трио чине гитаристи Зоран Старчевић, Никола Старчевић и Жељко Старчевић.

Програм:
Никола Старчевић
Воденица

Зоран Старчевић
Афион

Никола Старчевић
Болеро на жици

Жељко Старчевић
0 Каприоло

Зоран Старчевић
For G

Седам зрна

Никола Старчевић
Крцково ново одело на тему П. И. Чајковског

Зоран Старчевић
Balkan Swing бр. 1

Никола Старчевић
Планета 9

Зоран Старчевић
Молдавска капија

Cafe Cheers

Никола Старчевић
Балканска легенда на тему И. Албениза

Жељко и Зоран Старчевић
Smoky Swing

Никола и Жељко Старчевић
Балкански ћилим на традиционалну мелодију

Резултат комбинације елемената у делима трија је балкан сwинг – јазз гуитар – етхно – wорлд фусион. Оригинална, атрактивна, аутентична гитарска музика, богата специфичним орнаментима, са префињеним укусом. Права презентација гитарске музике у Балканском стилу, јединствена интерпретација Зорана и синова Николе и Жељка, универзални музички језик без граница, право музичко путовање балканским ћилимом и прави избор за све који воле музику Балкана, џез, гyпсy свинг, етно музику или једноставно гитару. Још на почетку концертне каријере, измислили су шесторучно свирање на једној гитари, то је од тада њихов заштитни знак. Наступали су на многим класичним гитарским, wорлд мусиц, џез фестивалима и концертима у САД-у, Канади, Италији, Пољској, Мађарској, Турској, Русији, Молдавији, Словачкој, Чешкој, Финској, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Белгији, Холандији, Луксембургу, Шпанији, Енглеској, Литванији, Естонији, Норвешкој, Француској, Словенији, Хрватској, БиХ, Црној Гори, и Србији. Такође су држали и мајсторске курсеве студентима класичне и џез гитаре у Европи и Америци.
Освојили су прве награде и статуу делфина на фестивалу у Италији (2004) за најбољи инструментални ансамбл, затим награду у категорији wорлд мусиц, на композиторском такмичењу у САД -у (Сонгwритинг Цомпетитион, 2005) за композицију Воденица Николе Старчевића, као и награду коју је освојио за Николу Старчевића на интернационалном композиторском такмичењу за гитару у Њујорку (ЈоАнн Фаллетта, 2007). Снимили су седам компакт дискова.

Loading...