ЖИВОТ ТОКОМ СМРТИ Јевгеније Јуфит

14.12.2017-06.01.2018, 12:00-20:00

Изложба Живот током смрти- кратки филмови Јевгенија Јуфита упознаје посетиоце са  делатношћу оснивача некрореализма у области филмске уметности. Назив нам говори и о добу у ком је настао, а то је период последњих неколико година  постојања Совјетског Савеза и пре свега указује на поступно и неумитно умирање једне империје. И први Јуфитови филмови, на овај или онај начин, говоре управо о том процесу.

Артем Ушан, аутор текста и кустос изложбе

 

Пратећи програм изложбе: 15.12 у 14:00ч 
Аутор ће причати о филмској кустоској пракси и о WIPE фестивалу аматерског филма у Берлину.
Предавање ће бити одржано на енглеском језику.

 

Јевгеније Јуфит (1961-2016) био је руски режисер, сликар и фотограф. У Лењинграду, где се родио, од раних осамдесетих био је део експерименталних уметничких пракси. Прославио се првим филмовима које је радио у свом филмском студију „ Mzhalalafilm”, који је био први независни филмски студио у Совјетском Савезу. Ти рани макабристички кратки филмови били су зачеће уметничког покрета познатог као некрореализам и самим тим, Јуфит се сматра оснивачем тог уметничког правца. Године 1991. снимио је први играни филм за који је добио главну награду на филмском фестивалу у Риминију. Његови филмови су приказивани на изложбама широм света у музејима попут: МоМА у Њујорку, Народни музеј у Санкт Петерсбургу, Холандски филмски музеј у Амстердаму итд.

Артем Ушан је руски филмски кустос, живи и ради у Берлину. Ушан је у свет савремене уметности ушао крајем деведесетих година прошлог века, када је упознао на Московском универзитету чланове колектива РАДЕК. Учествовао је у разним акцијама и пројектима Радек групе пре него што је започео самосталну каријеру 2004. године . Од 2010. године Артем Ушан се сели у Берлин и почиње да ради са покретним сликама као уметник и кустос. На Универзитету уметности у Берлину у фебруару 2015. године одбранио је тезу на тему „Аспекти филмске кустоске праксе“. Оснивач је WIPE фестивала аматерског филма чија је премијера била у Октобру 2016. године.

 

 

Loading...