NOĆ MUZEJA u Kulturnom centru Beograda – ODLOŽENO

17.05.2014, 14:38.
blank-image

ZBOG VANREDNE SITUACIJE, NOĆ MUZEJA SE ODLAŽE.

POP-UP PROSTOR KULTURNOG CENTRA BEOGRADA JE JEDAN OD PUNKTOVA ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI, BIĆE OTVOREN OD 18 DO 21 ČAS.

 

subota, 17. maj od 18 sati

PROGRAM:

9. BINA _P R O S T O R I J A V N O S T I
Promocija fotomonografije “SIV: Palata izvršnog veća”, autor Dušan Đorđević
Likovna galerija, 18.00-19.00
„Vremenska kapsula“ je dečja igra u kojoj se izbor značajnih predmeta pohranjuje u vodootporan omotač, zakopava ili sklanja, i potom, posle mnogo godina otvara da bi se razumeo svet minulog vremena. Fotografije enterijera zgrade Saveznog izvršnog veća stvaraju uvid ne samo u estetičke nazore sredine proteklog stoleća u socijalističkoj Jugoslaviji i ono što se smatralo reprezentativnim u oblasti monumentalne ili primenjene umetnosti, već pokušavaju i da dočaraju duh vremena u kome je postojalo poverenje u budućnost. Izloženo je šesnaest fotografija velikog formata, 135 x 90 cm. Postavku prati fotomonografija SIV – Palata Saveznog izvršnog veća sa tekstom Milete Prodanovića.

9. BINA _P R O S T O R I J A V N O S T I
Grafiti uživo, oslikavanje murala
Autor: Aleksandra Peković TKV
Pop-ap prostor, 19.00

Street art umetnica TKV će u Pop-ap prostoru oslikavati mural na temu „Ujedinjeni u različitosti“. Mural će započeti kroz svoje umetničko tumačenje teme, a nastaviće ga Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin Majkl Devenport, kao i Predsednik EUNIC klastera u Srbiji, gospodin Nikolaus Keler. Gosti iz EU (ambasadori, direktori kulturnih instituta EU, itd) i Srbije su pozvani da mural nastave i dovrše. Gosti će mural obogatiti svojim razmišljanjima na ovu temu (pisanim markerima) ili crtežima (crtanim sprejem ili akrilnim bojama, u zavisnosti od umetničkih veština učesnika).
Ovom aktivnošću želimo da otvorimo raspravu o značaju multikulturalizma, jezičke i kulturne raznolikosti u Evropi, ali i o njihovom uticaju na gradove i njihove stanovnike.

TKV rođena u Beogradu 1988. godine. Bavi se street artom od 2004. godine. Trenutno pohađa Master studije “Kultura globalnih medija” na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Umetnica koristi javni prostor kao mesto na kome se odvija čin stvaranja i time ujedinjuje izložbeni prostor i svoje lično viđenje javnog prostora u jedno. Pravo na javni prostor i kreiranje izgleda grada su bitni deo ove vrste umetnosti i podstiču na razmišljanje koja su to mesta koja dozvoljavaju intervenciju i menjanje.

Moja mala koncertna antologija muzike za klavir – prvi deo
Koncert Nade Kolundžije, klavir i igračka klavir
Galerija Artget, 21.00
Kulturni centar Beograda i Gvarnerijus vas pozivaju na prvi koncert iz ciklusa posvećen Eriku Satiju, čija se godišnjica rođenja obeležava upravo 17. maja.
Program: Bogdanović, Gurdžijev/de Hartman, Kardju, Nenkerou, Pert, Tvajning

Posle izvođenja američkog kompozitora Konlona Nenkeroua u Montrealu i Torontu, prvi koncert ove koncertne trilogije će biti jedinstvena prilika da i beogradska publika premijerno čuje izuzetno komplikovane Kanone za Ursulu, u kojima izvođač u isto vreme svira različita tempa.
Na programu je i duhovna muzika Gurdžijeva, mistika, filozofa i duhovnog učitelja, čiji muzički opus je dostupnim javnosti učinio fascinantni pijanista i improvizator Kit Džeret, snimivši ga na LP album Sacred Hymns, 1980. godine.
Na koncertu će biti izvedene i tri kraće kompozicije engleskog kompozitora Korneliusa Kardjua, iz njegovog politički angažovanog perioda, kojima daje podršku Kineskoj kulturnoj revoluciji i pobunjenicima u Irskoj.
Program će doneti i suptilnu Malu molitvu Dušana Bogdanovića, našeg čuvenog gitariste i kompozitora, napisane za Nadu Kolundžiju (čije izvođenje je zabeleženo na Bogdanovićevom CD-u PRAYERS, 2011. godine u ediciji izdavačke kuće DOBERMAN-YPPAN iz Kvebeka), hipnotičke kompozicije Arva Perta i šarmantnu kompoziciju Sati bluz za klavir i klavir igračku, američkog kompozitora Tobija Tvajninga.

(PO)NOĆNI PORTRETI – foto akcija
U okviru izložbe fotografija „Jedan u dva“
Galerija Artget, Trg republike 5/I, 22.00-24.00
U otvorenom studiju Galerije Artget posetioce izložbeJedan u dva fotografisaće autori Andreja Leko i Milan Tvrdišić. Portreti će biti dostupni za preuzumanje sa interneta.

Autori fotografske izložbe Jedan u dva Milan Tvrdišić i Andreja Leko, iskusni fotografi širokog dijapazona rada, inače dugogodišnji prijatelji i saradnici, koriste različite fotografske tehnike i estetske pristupe, čime stvaraju uzbudljive razlike i vode specifičan „foto-dijalog“. Portretišući zajedničke prijatelje, svaki autor kroz svoju „optiku“ projektuje lični doživljaj i vizuru ljudi na fotografijama.
Umetnički direktor / selektor Galerije Artget u 2014. je Aleksandar Kelić, fotograf i profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Loading...