НОЋ МУЗЕЈА у Културном центру Београда – ОДЛОЖЕНО

17.05.2014, 14:38.
blank-image

ЗБОГ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ, НОЋ МУЗЕЈА СЕ ОДЛАЖЕ.

ПОП-УП ПРОСТОР КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА ЈЕ ЈЕДАН ОД ПУНКТОВА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ, БИЋЕ ОТВОРЕН ОД 18 ДО 21 ЧАС.

 

субота, 17. мај од 18 сати

ПРОГРАМ:

9. БИНА _П Р О С Т О Р И Ј А В Н О С Т И
Промоција фотомонографије “СИВ: Палата извршног већа”, аутор Душан Ђорђевић
Ликовна галерија, 18.00-19.00
„Временска капсула“ је дечја игра у којој се избор значајних предмета похрањује у водоотпоран омотач, закопава или склања, и потом, после много година отвара да би се разумео свет минулог времена. Фотографије ентеријера зграде Савезног извршног већа стварају увид не само у естетичке назоре средине протеклог столећа у социјалистичкој Југославији и оно што се сматрало репрезентативним у области монументалне или примењене уметности, већ покушавају и да дочарају дух времена у коме је постојало поверење у будућност. Изложено је шеснаест фотографија великог формата, 135 x 90 цм. Поставку прати фотомонографија СИВ – Палата Савезног извршног већа са текстом Милете Продановића.

9. БИНА _П Р О С Т О Р И Ј А В Н О С Т И
Графити уживо, осликавање мурала
Аутор: Александра Пековић ТКВ
Поп-ап простор, 19.00

Стреет арт уметница ТКВ ће у Поп-ап простору осликавати мурал на тему „Уједињени у различитости“. Мурал ће започети кроз своје уметничко тумачење теме, а наставиће га Шеф делегације Европске уније у Републици Србији, господин Мајкл Девенпорт, као и Председник ЕУНИЦ кластера у Србији, господин Николаус Келер. Гости из ЕУ (амбасадори, директори културних института ЕУ, итд) и Србије су позвани да мурал наставе и доврше. Гости ће мурал обогатити својим размишљањима на ову тему (писаним маркерима) или цртежима (цртаним спрејем или акрилним бојама, у зависности од уметничких вештина учесника).
Овом активношц́у желимо да отворимо расправу о значају мултикултурализма, језичке и културне разноликости у Европи, али и о њиховом утицају на градове и њихове становнике.

ТКВ рођена у Београду 1988. године. Бави се стреет артом од 2004. године. Тренутно похађа Мастер студије “Култура глобалних медија” на Факултету за медије и комуникације у Београду. Уметница користи јавни простор као место на коме се одвија чин стварања и тиме уједињује изложбени простор и своје лично виђење јавног простора у једно. Право на јавни простор и креирање изгледа града су битни део ове врсте уметности и подстичу на размишљање која су то места која дозвољавају интервенцију и мењање.

Моја мала концертна антологија музике за клавир – први део
Концерт Наде Колунџије, клавир и играчка клавир
Галерија Артгет, 21.00
Културни центар Београда и Гварнеријус вас позивају на први концерт из циклуса посвећен Ерику Сатију, чија се годишњица рођења обележава управо 17. маја.
Програм: Богдановић, Гурџијев/де Хартман, Кардју, Ненкероу, Перт, Твајнинг

После извођења америчког композитора Конлона Ненкероуа у Монтреалу и Торонту, први концерт ове концертне трилогије ће бити јединствена прилика да и београдска публика премијерно чује изузетно компликоване Каноне за Урсулу, у којима извођач у исто време свира различита темпа.
На програму је и духовна музика Гурџијева, мистика, филозофа и духовног учитеља, чији музички опус је доступним јавности учинио фасцинантни пијаниста и импровизатор Кит Џерет, снимивши га на ЛП албум Сацред Хyмнс, 1980. године.
На концерту ће бити изведене и три краће композиције енглеског композитора Корнелиуса Кардјуа, из његовог политички ангажованог периода, којима даје подршку Кинеској културној револуцији и побуњеницима у Ирској.
Програм ће донети и суптилну Малу молитву Душана Богдановића, нашег чувеног гитаристе и композитора, написане за Наду Колунџију (чије извођење је забележено на Богдановићевом ЦД-у ПРАYЕРС, 2011. године у едицији издавачке куће ДОБЕРМАН-YППАН из Квебека), хипнотичке композиције Арва Перта и шармантну композицију Сати блуз за клавир и клавир играчку, америчког композитора Тобија Твајнинга.

(ПО)НОЋНИ ПОРТРЕТИ – фото акција
У оквиру изложбе фотографија „Један у два“
Галерија Артгет, Трг републике 5/И, 22.00-24.00
У отвореном студију Галерије Артгет посетиоце изложбеЈедан у два фотографисаће аутори Андреја Леко и Милан Тврдишић. Портрети ће бити доступни за преузумање са интернета.

Аутори фотографске изложбе Један у два Милан Тврдишић и Андреја Леко, искусни фотографи широког дијапазона рада, иначе дугогодишњи пријатељи и сарадници, користе различите фотографске технике и естетске приступе, чиме стварају узбудљиве разлике и воде специфичан „фото-дијалог“. Портретишући заједничке пријатеље, сваки аутор кроз своју „оптику“ пројектује лични доживљај и визуру људи на фотографијама.
Уметнички директор / селектор Галерије Артгет у 2014. је Александар Келић, фотограф и професор фотографије на Факултету примењених уметности у Београду.

Loading...