9. Београдска интернационална недеља архитектуре – ПРОСТОРИ ЈАВНОСТИ

08.05.2014-31.05, 14:43.
blank-image

Изложбе у галерији Подроом
Годишње награде за архитектуру у периоду мај 2013 – април 2014.
Архитектонски и урбанистички конкурси у периоду мај 2013 – април 2014.
Организатори: Друштво архитеката Београда (ДАБ) и Удружење архитеката Србије (УАС)

Изложбе Годишње награде за архитектуру и Архитектонски и урбанистички конкурси, стални су програмски сегмент Београдске интернационалне недеље архитектуре. То су две изложбе у једној. Прва приказује годишње награде за архитектуру које додељује више институција за реализоване објекте. Друга нам пружа увид у награђене конкурсне пројекте. У распону од идејног – архитектуре на папиру, до појавног – архитектуре у простору, ова изложба пружа релевантан преглед догађаја на српској архитектонској сцени у периоду између две Београдске интернационалне недеље архитектуре.

Простори јавности. Архитектура, урбанизам и интервенције
Према публикацији издавачке куће Гесталтен, Немачка. Концепт и аутори поставке

Од густо насељених урбаних средина до руралних предела, у току је креативно оживљавање јавних простора. Тај препород обухвата формалне и неформалне интервенције у јавним просторима, побољшање квалитета земљишта, заједничке баште и велике архитектонске пројекте обнове. У центру књиге Гоинг Публиц: Публиц Арцхитецтуре, Урбанисм анд Интервентионс (Издавач: Гесталтен) јесте све већи интерес за преобликовање и промену намене наше изграђене средине за јавну употребу. Како се наши центри заједница развијају, а начин на који се ослањамо на њих постаје све изнијансираији, све је више нових решења која одговарају на жеље грађана за отвореним простором где ће се окупљати и размењивати информације. Књига Гоинг Публиц (Оживљавање јавних простора) је нека врста платформе за разговоре у којима се истражују концепти јавне архитектуре која служи за стварање атрактивних места, улога зелене архитектуре у градовима, разне технике коришћења простора, урбано уређење простора и значај чињенице да јавни простор не мора увек да одговара урбаномокружењу.

Учити на примеру Газеле, инсталација
Аутор: Ханс Невидал, Аустрија

Ханс Невидал је прикупио моделе на основу којих ће приказати теоријски приступ савремених аустријских архитеката структурама јавног простора. Полазну тачку у размишљању представљала је експериментална пројектна студија о бившој згради осигуравајуће компаније коју су израдили архитекте Волфганг Чапелер и Михаел Валраф. Њихов пројекат приказује јавни простор који прогриза свој пут кроз старомодну правоугаону грађевинску структуру попут ризомске органске структуре као што је гнездо термита. Метаболизам се враћа на мала врата.
Овакве архитектонске постулате објединио је под насловом Учити на примеру Газеле. На естетска и структурална питања Невидал гледа с висине. Ипак, гледано са тла, уочавају се реални проблеми становника и њихова способност да их реше, на пример, рециклирањем смећа.

Комад града, видео
Аутори: ЛИФТ – просторне иницијативе и Група архитеката

Комад града је заједнички пројекат две невладине организације, ЛИФТ – просторне иницијативе из Сарајева и Групе архитеката из Београда, који се реализује средствима Фондације Сцхüлер Хелфен Лебен, у оквиру програма Мовементс ацросс бордерс, и уз подршку Музеја примењених уметности у Београду, у оквиру програма Салона архитектуре. Пројекат се остварује одржавањем петодневнинх радионица у Сарајеву и у Београду, током којих је планиран низ активности чији је циљ израда два кратка филма којима ће чланови гостујуће организације представити градске проблеме и потенцијале града домаћина, са нарочитим освртом на заједничке проблеме и потенцијале урбаних амбијената Сарајева и Београда.

Микробригаде: Варијације једне приче, филм
Љубазношћу 59. Међународног фестивала кратког метра Оберхаузен

Режија: Флориан Зејфанг, Александер Шмегер, Лиса Шмит-Колине
Камера: Флориан Зејфанг
Звук: Лиса Шмит-Колине
Монтажа: Флориан Зејфанг
Продукција: Фокуссy Прод.

Да би решиле стални проблем недостатка стамбених јединица, у Куби су 1971. године формиране уради-сам грађевинске групе, назване микробригаде. Слике архитектуре, архивски материјал и интервјуи комбиновани су у експерименталан колаж о том феномену револуционарног модернизма.

Loading...