Razgovor: ŠTA SE DEŠAVA U VENECUELI

06.05.2014, 15:27.
blank-image

Gost: Kalim Sebastijan D’Elia Janes , član međunarodnog tima omladine Ujedinjene socijalističke partije Venecuele (PSUV) u Rusiji Razgovor vodi: Vuk Vuković, član Centra za društvenu analizu
U razgovoru ćemo se baviti sledećim pitanjima:

– najnovijim dešavanjima u Venecueli, sa posebnim osvrtom na nedavne demonstracije i njihove političke implikacije;
– poslednjim predsedničkim i opštinskim izborima, delovanjem i ciljevima opozicije, kao i njenim zahtevima;
– geopolitičkim pritiscima pod kojima se nalazi Venecuela;
– socijalnim i ekonomskim merama vlade Nikolasa Madura, ali i širim procesom koji je započet za vreme Uga Čaveza;
– uspesima u smanjenju siromaštva i rešavanju drugih važnih društvenih pitanja;
– problemima koji i dalje postoje u Venecueli i merama koje se mogu preduzeti radi njihovog rešavanja;
– opsegom učestvovanja nižih društvenih slojeva u odlučivanju i vlasti, sa posebnim osvrtom na ulogu sindikata i participacije i organizovanja na opštinskom i mesnom nivou;
– širom slikom Čavezove ideje o „socijalizmu za XXI vek“, odnosno izgradnji novog društvenog sistema;

Ovim razgovorom želimo ne samo da produbimo razumevanje trenutnih dešavanja i širih društvenih i strukturnih procesa u Venecueli, već i da doprinesemo promišljanju postojećeg društveno-ekonomskog poretka i njegovih posledica.
—————————————–
Kalim Sebastijan D’Elia Janes je član međunarodnog tima omladine Ujedinjene socijalističke partije Venecuele (PSUV) u Rusiji. Diplomirao je geohemiju na Centralnom univerzitetu Venecuele u Karakasu, a trenutno je na master studijama na moskovskom Institutu za čelik i legure. Tokom studiranja u Karakasu je učestvovao u brojnim političkim aktivnostima, a bio je i potpredsednik Udruženja studenata geohemije (2004-2006), član Nacionalnog izbornog saveta u statusu izbornog posmatrača (2008) i član predsedničkog tima Nikolasa Madura tokom njegove posete Rusiji.

Vuk Vuković je student sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i član Centra za društvenu analizu (Beograd) i teorijsko-političkog Kolektiva Gerusija (Novi Sad, Beograd). Njegovi teorijski interesi obuhvataju kritiku političke ekonomije, klasnu analizu i modele i probleme političkog organizovanja.

Centar za društvenu analizu (CDA) je studentska organizacija sa sedištem na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, osnovana sa ciljem unapređenja kritičke društvene analize posredstvom organizovanja obrazovnih sadržaja, tribina, seminara i čitalačkih grupa, kao i putem izdavaštva.

Loading...