Недеља финског филма БИТИ СВОЈ

27.04.2014, 15:45.
blank-image

Програм за понедељак 27. април
Понедељак, 28. 4.
19.00 ИЗНАД ТАМНЕ ВОДЕ (2013), 108’
Тумман веден пääллä / Абове Дарк Wатерс

21.00 БЕТОНСКА НОЋ (2013), 96’
Бетониyö / Цонцрете Нигхт

о филмовима:

ИЗНАД ТАМНЕ ВОДЕ – ТУММАН ВЕДЕН ПÄÄЛЛÄ / АБОВЕ ДАРК WАТЕРС 2013, 108’

Узбудљива прича о малом Петеу и његовом одрастању у сивој зони између љубави и страха је и аутобиографска прича редитеља, сценаристе и једног од најбољих и најпопуларнијих финских глумаца Петера Францена, који је најпре написао роман а по њему и сценарио за овај филм препун љубави, наде и великог бола. У овом филму очух се бори са алкохолм, мајка са мужем, деца са родитељима, родитељи са својим родитељима и сопственом савешћу.

Петер Францен (1971)
„Изнад тамне воде“ је редитељски деби Петера Францена, једног од најбољих и најпоштованијих финских глумаца свих времена. Троструки је добитник награде “Јуси”, највећег финског филмског признања. Најбоље улоге остварио је у филмовима „Лето на реци“ (Кунингасјäткä / А Суммер бy тхе Ривер), „Заседа“ (Рукајäрвен тие / Амбусх), „По месечини“ (Куутамолла / Ловерс анд леаверс), „Лоши момци“ (Пахат појат / Бад Боyс), „Успомене са фронта“ (Коиранкyннен леиккааја / Дог Наил Цлиппер), „Хелсинки“ (Рööпери), „Свештеник зла“ (Харјунпää ја пахан паппи / Приест оф Евил), „Отвори ми се“ (Керрон синулле каикен / Опен Уп то Ме), „Лавље срце“ (Леијонасyдäн / Хеарт оф А Лион)… Ожењен је једном од најбољих и најлепших финских глумица, Ирином Бјорклунд.

режија и сценарио:
Петер Францен
фотографија:
Пини Хелстет
музика:
Јане Лапалаинен
улоге:
Олави Ангерво, Самули Еделман, Матлена Куусниеми, Исмо Калио, Петер Францен…
награде:
Јуси (2014) – најбоља женска споредна улога
(Матлена Куусниеми)

БЕТОНСКА НОЋ – БЕТОНИYÖ / ЦОНЦРЕТЕ НИГХТ 2013, 96’

„Бетонска ноћ“ је ониричка одисеја четрнаестодишњег Сима у току једне хелсиншке ноћи. Симо покушава да открије смисао свог живота, да оцрта сопствени индентитет и да се заштити од насилне ружноће спољног света. Није му лако. Стан у коме живи смештен је у срцу урбаног, бетонског дела Хелсинкија. Његова мајка је непредвидљива а старији брат, Симов идол, проводи последње сате пред одлазак у затвор. Ту ноћ, последњу и важну по много чему, Симо ће провести са братом.

Пирјо Хонкасало (1947)
Спада међу најцењеније финске филмске ауторе. Она је редитељка, сценаристкиња, сниматељка, продуценткиња, глумица… Почела је режирајући кратке игране и кратке документарне филмове да би крајем седамдестих врло успешно почела да режира целовечерње игране филмове. Њен други играни филм “Тулипää” (Фламе Топ) био је у званичном програму Канског фестивала. Потом није била тако успешна у играним филмовима, па се окреће документарцима где је направила неколико изузетних остварења. Најпре трилогију „Свето и ђаволско“ (Сацред анд Сатаниц), коју чине филмови „Мистерион“ (Мистерион / Мyстерион), „Тањушка и седам ђавола“ (Тањуска ја 7 перкелеттä / Тањуска анд тхе 7 Девилс) и „Атман“. Филм „3 собе за меланхолију“ (Меланцхолиан 3 хуонетта / Тхе 3 Роомс оф Меланцхолиа, 2004) донео јој је прегршт међународних признања. У међувремену, враћа се играном филму остварењем „Гутач ватре“ (Туленниелијä / Фире Еатер, 1998), а петанест година после тога долази „Бетонска ноћ“.

режија:
Пирјо Хонкасало
сценарио:
Пирјо Хонкасало, Пирко Саисио
фотографија:
Петер Флинкенберг
музика:
Карл Фрид, Пар Фрид
улоге:
Јоханес Бротерус, Јан Вирман, Анели Карпинен, Јохан Улфсак, Ида Кунингас
награде:
Јуси (2014) – најбољи филм, режија, фотографија, сценографија, дизајн звука, монтажа

Loading...