МУЗЕЈ ОБЈЕКАТА – Деведесете кроз сећање грађана Србије

15.04.2014-22.04, 16:24.
blank-image

У организацији КИОСК-а платфроме за савремену уметност
Музеј објеката настао је као иницијатива да се сакупе, сачувају и обједињено прикажу лична сећања грађана Србије на период деведесетих година када је државом доминирао режим Слободана Милошевића. Предмети, записи, аудио и видео фајлови, фотографије, изјаве, документи и други трагови прошлости представљају основу музејске колекције која се континуирано увећава донацијама грађана. Идеја за овакав музеј потиче од потребе да се процес сагледавања и разумевања недавне историје допуни сведочанствима појединаца, причама из свакодневног живота и личним искуствима грађана чији је живот био обликован политичким дешавањима деведесетих. Ратови, инфлација, санкције, протести, немири, чинили су свакодневицу милиона грађана Србије током читаве једне деценије. Овај период и даље остаје недовољно обрађен и јасно позициониран у сагледавањима историјског развоја друштва у Србији, како на државном тако и на личном нивоу разумевања. Имајући то у виду, Музеј има за циљ да отвори још једну могућу платформу, која кроз директно учешће грађана у њеној изградњи, омогућава приступ потпуно јединственом материјалу од значаја за сагледавање овог периода из потпуно новог угла.

Након турнеје по Србији, у Културном центру Београда биће представљена до сада формирана колекција коју чине донације грађана из више од дванаест градова Србије.

Овом приликом позивамо све грађане Београда који до сада нису учествовали у формирању колекције Музеја, да донирају своје објекте од 15. до 22. априла, у Поп-уп простору Културног центра Београда.

Музеју објеката грађани могу донирати предмете, музику, текст, фотографију или било који други објекат који за њих симболише период деведесетих година у Србији. Све што је потребно да грађани ураде јесте да донесу свој објекат и припреме кратки текст који објашњава зашто им је баш тај објекат важан, односно, због чега их асоцира на деведесете.

До сада креирану колекцију Музеја и више о самој иницијативи можете пронаћи на www.muzejobjekata.com

Пројекат се реализује уз подршку Фондације за отворено друштво, Србија.

Loading...