Представљање књиге Чедомира Васића, БРАЋА ДЕ ЖОН У БЕОГРАДУ 1888.

27.03.2014, 16:49.
blank-image

Фотографски атеље Браћа де Жон активан је у последњим деценијама 19. и почетком 20. века у Нејиу код Париза. Држала су га браћа Виктор Едуар (Еди), Леон Франсис (Франсли) и Огист Клеман у Нејиу. Потичу из породице швајцарских фотографа Де Јонг чија фотографска активност у Швајцарској обухвата три генерације, од средине 19. века па све до друге половине 20. века.

Током мање од две деценије Браћа де Жон развијају значајну фотографску активност која прелази границе Француске и одвија се по читавој Европи. Обилазе многе земље и на позив наручилаца праве бројне снимке људи и крајева које походе. Њихова специјалност, судећи по доступним снимцима, били су групни портрети и архитектура. Срећу се међутим и снимци одређених догађаја као и појединачни портрети, углавном начињени у атељеу у Нејиу.

Изложба у Галерији Артгет и ова књига посебан акценат стављају на радове фотографског атељеа Браћа де Жон начињене у Београду априла/маја 1888. године. Фотографије Браће де Жон представљају драгоцен ликовни и иконографски извор као и изузетан историјски документ о времену и личностима које су заузимале важне положаје у државним установама у Србији и омогућавају стварање аутентичне слике о важном тренутку наше прошлости.

Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Швајцарске у Србији, Град Београд – Секретаријат за културу и Фото-музеј.

Захваљујемо на помоћи у реализацији пројекта следећим институцијама и појединцима:
Архив Југославије, Библиотека града Београда, Фото-музеј, Историјски музеј Србије, Музеј града Београда, Музеј града Новог Сада, Музеј примењене уметности, Педагошки музеј, Војни музеј, Породица де Жон из Париза и Лозане, Јелисејски музеј у Лозани, Историјски музеј у Вевеју, Општински архив Вевеја, Данијел Еонен, Александар Ђурић, Милка Митровић Матић, Предраг Петковић, Мирослав Александрић.

Loading...