Додела Награде „Јелена Шантић” – за храбар искорак нових културних пракси, за 2012 – 2013. годину

28.03.2014, 16:51.
blank-image

Образложење Награде:

Награду „Јелена Шантић” – за храбар искорак нових културних пракси, за 2012 – 2013. годину. добило је Удружење за развој културе „Електрика” и истоимени простор из Панчева.

Широј јавности „Електрика“ је позната по радионици стрипа и ГРРРПРОГАМу Александра Зографа и сарадника, али је значајан успех и видљивост у региону постигао и Фестивал алтернативне музике, ФАНЗИН, као и Изложба стрипова и илустрација инспирисана руском авангардном књижевношћу.
Удржење „Електрика” и истоимени простор, од свог оснивања, 2007. године до данас пружили су уточиште и креативни простор генерацијама младих људи у Панчеву отворених за емоционалну, интелектуалну и стваралачку размену.

По оцени Жирија за доделу награде „Јелена Шантић“, „Електрика” је истрајно и непретенциозно доказала да је могуће оно што широм Србије важи за немогуће: да група људи, искрено посвећених сопственом стваралаштву и размени са другима, постиже друштвену промену упркос свим препрекама. Доносећи одлуку о овогодишњем лауреауту, Жири је посебно имао у виду: друштвене вредности које ово удружење репрезентује чинећи то искрено, убедљиво и спонтано, далеко од сваке банализације концепата мултикултуралности, друштвене партиципације, заштиту човекове средине…квалитет и разноврсност двогодишње продукције, обим и интеранационални значај сарадничког тима који је дао печат активностима „Електрике” и допринео међународном угледу Панчева, велики број младих људи обухваћених текућим уметничким и образовним програмима.

„Један од славних гостију ГРРРПРОГРАМа био је и амерички аутор Дејвид Лески. Он је Панчево упоредио са Сијетлом од пре 20 година рекавши да је Сијетл тада од средине у којој се углавном ништа не дешава постао град у коме се све дешава… Алтернативна уметничка сцена Панчева је данас аутономан и препознатљив културни простор, а „Електрика” постаје институција културе у најбољем значењу те речи, ма како то парадоксално звучало. Захваљујући томе, Панчево није успавана варошица него важан регионални центар културе.” (Из образложења награде).

И на крају, Жири наглашава,да је: сарадња са Културним центром Панчева и локалном самоуправом омогућила „Електрици” опстанак, па у том смислу награда „Јелена Шантић” припада и Општини Панчево и Панчевачком културном центру: за препознавање и разумевање значаја „Електрике” као места окупљања и као културне тачке која Панчеву даје место на светској сцени (не само) стрипа.
Награду „Јелена Шантић” чине: триптих фотографија „Јелена Шантић” Горанке Матић и као прелазна награда, вајарска реплика „Крила” из рада „Анђели гаравог лица” Игора Грубића.
Награда ће бити уручена 28. марта 2014. у 19х, у ПОП УП простору Културног центра Београда уз кратак програм за пријатеље „Електрике”, Групе 484 и Јелене Шантић.

Жири за доделу награде „Јелена Шантић”: Бранислав Димитријевић (председник), Горанка Матић и Љубиша Јовановић.

Фондацију “Јелена Шантић” основала је 2005. године Група 484 у циљу промовисања мировног рада, уметности и толеранције – вредности за које се залагала оснивачица Групе 484 Јелена Шантић (1944-2000) – чувена балерина и мировна активисткиња. Одлуку о лауреату за период 2012- 2014 донео је, у својству жирија, Управни одбор Фондације.
______________________________________________________________________
За све додатне информације, молимо васа да се обратите:
Заги Аксентијевић, 062 88 63 603 , Саши Ракезићу (Александар Зограф) 063 759 97 07

Loading...