ЧЕДОМИР ВАСИЋ, Браћа де Жон у Београду 1888, фотографије

06.03.2014-29.03, 17:34.
blank-image

Изложба фотографија и књига БРАЋА ДЕ ЖОН У БЕОГРАДУ 1888. плод су вишегодишњег рада проф. Чедомира Васића на идентификацији и тумачењу снимака које су швајцарски фотографи окупљени у атељеу „Браћа де Жон“ (де Јонгх фрèрес) из Неија код Париза, направили током боравка у Београду априла / маја 1888. године.

На изложби ће бити изложено двадесет и шест фотографија, које се углавном налазе по београдским јавним и приватним збиркама и које приказују групе личности везане за школске установе, војне јединице и установе, затим жандармерију и полицију. Два снимка приказују краља Милана са друштвом и дипломатским кором у игри крокета.
Радови браће Де Жон представљају драгоцени ликовни и иконографски извор и прворазредни историјски документ о времену и личностима које су заузимале или ће у каснијим временима одиграти важну улогу у развоју јавног и културног живота Србије.
Браћа де Жон су путујући и фотографишући по Европи крајем 19. века оставила изузетно сведочанство о пределима, архитектури сакралних и индустријских објеката, о различитим друштвеним слојевима и групама, од ђака и војника, преко радника и газда, свештеника и племства, све до Папског и руског Царског двора. Њихов опус представља незаобилазан извор за познавање епохе развијеног капитализма и водећих социјалних снага које ће обележити европску историју почетком 20. века, али њихов опус није у литератури шире обрађене, па су ово прва изложба и студија њима посвећене.

Уторак, 18. март 2014.
18.00 – Представљање књиге Чедомира Васића, БРАЋА ДЕ ЖОН У БЕОГРАДУ 1888.
Издавач: Културни центар Београда, 2014.
Говоре: проф. др Миланка Тодић, Маја Николова, Мирослав Александрић и аутор
Модераторка: Весна Даниловић, уредница издања
Културни центар Београда, Галерија Артгет, Трг Републике 5/И

Пројекат су подржали Амбасада Швајцарске у Србији и ФотоМузеј.

Захваљујемо на помоћи у реализацији пројекта следећим институцијама и појединцима:
Архив Југославије, Библиотека града Београда, ФотоМузеј, Историјски музеј Србије, Музеј града Београда, Музеј града Новог Сада, Музеј примењене уметности, Педагошки музеј, Војни музеј, Мусéе де л’Елyсéе, Лаусанне, Мусéе хисториqуе де Вевеy, Арцхивес цоммуналес де Вевеy, Алеxандре Ђурић, Милка Митровић Матић, Предраг Петковић, Мирослав Александрић.

Loading...