ФОРУМ „ВЕЛИКА ШКОЛА ЉУБИШЕ РАЈИЋА“

25.02.2014, 17:55.
blank-image

предавање и трибина
17.30 – предавање:
Жена, мајка, учитељица: родна неравноправност у уџбеницима за ниже разреде основне школе у БиХ
Предавач: Ламија Бегагић (БиХ), гошћа „Крокодилове“ резиденције за писце

19.00 – трибина:
Друштвена одговорност високог образовања
Учесници: Радмила Масловарић, Јасминка Марковић, Слободан Цвејић, Андреј Цветић, Томислав Ћетковић и Ламија Бегагић (БиХ)

Модератор: Александар Бауцал

Галерија Артгет, Трг Републике 5/И

О предавању:
Своје ставове Ламија Бегагић ће излагати из више позиција: као уредница магазина за предшколце и млађе школарце који се дистрибуирају по вртићима и школама БиХ, коауторка Читанке „Свезаме, отвори се“ за В разред, чланица редакције магазина за праведније образовање „Школегијум“(Сарајево), водитељка више радионица креативног писања за основце и као мајка детета „жртве постдејтонског образовања“.

О трибини Друштвена одговорност високог образовања:
Једна од важних новина у јавном дискурсу јесте идеја друштвене одговорности различитих актера – нпр. често се може чути како одређене компаније себе и своје активности представљају као друштвено одговорне.
Основна тема ове трибине биће друштвена одговорност универзитета у Србији. О универзитетима се најчешће говори као о институцијама од великог друштвеног значаја у смислу да друштво има потребу па и обавезу да обезбеди услове за функционисање универзитета. Питање социјалне одговорности универзитета ставља нагласак на начине како универзитети, поред обављања своје основне делатности које се тичу науке и наставе, доприносе развоју друштва.
У оквиру трибине разматраће се следећа питања: шта подразумева друштвена одговорност универзитета, да ли постоје разлике у очекивањима у односу на јавне и приватне универзитете, на које све начине се разуме друштвена одговорност универзитета, на које све начине универзитети у већ јесу друштвено одговорни, које аспекте друштвене одговорности универзитета релевантни актери и друштво недовољно разумеју и практикују, шта су све тешкоће и баријере да универзитети постану у већој мери друштвено одговорни и шта могу бити ослонци у том процесу.

Покретачи и организатори Форума:
Културни центар Београда и Група за скандинавистику Филолошког факултета у Београду

Реализацију пројекта финансијски су подржали:
Амбасада Краљевине Норвешке у Београду и Град Београд – Секретаријат за културу

Loading...