Концерт дуа Душица Половина, виола и Миливоје Вељић, клавир

10.02.2014, 21:00.
blank-image

На концерту ће се представити виолисткиња Душица Половина и пијаниста Миливоје Вељић делима романтичарских композитора Бруха, Шумана и Шуберта.

Програм:
Франц Шуберт
Соната у а-молу, D. 821 (Арпеђоне)
Allegro moderato
Adagio
Allegretto

Макс Брух
Кол Нидреј, oп. 47

Роберт Шуман
Вилинске приче, оп. 113
Nicht schnell
Lebhaft
Rasch
Langsam, mit melancholischem Ausdruck

Макс Брух
Романса, оп. 85

Биографије:
Душица Половина (1966, Нови Сад) је дипломирала 1988. године на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Ласла Хорвата. За време студија је освајала награде на покрајинским и савезним такмичењима. Магистарске студије је завршила на ФМУ у Београду (1993) у класи проф. Петра Ивановића. Тренутно је студент докторских студија на ФМУ, под менторством проф. Дејана Млађеновића. Одржала је бројне солистичке концерте у Новом Саду, Београду, Зрењанину, Сремској Митровици, Сенти, Херцег Новом, Котору и тако даље. Значајна је њена активност оркестарског музичара. Од 1988. до 1998. године била је вођа деонице виола у камерном оркестру Камерата академика под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге. Такође, била је вођа деонице виола (1990–1994) у оркестру Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, као и вођа деонице виола (2000–2010) у оркестру Војвођански симфоничари под уметничким руководством Берислава Скендеровића. Као оркестарски музичар је остварила бројна гостовања на фестивалима Мајске вечери, Будва – град театар, Охридско лето, Нишке хорске свечаности и тако даље. Била је члан ансамбла за извођење дела савремених аутора Тикмајер формација са којим је остварила гостовања у Италији и Француској. Учествовала је и у раду камерног ансамбла Ад либитум. На Академији уметности у Новом Саду је запослена од 1994. године, прво као асистент у класи проф. Ласла Хорвата, потом као доцент, а сада као ванредни професор виоле. Била је шеф Катедре за гудачке инструменте (2006–2012) на Академији уметности у Новом Саду.

Миливоје Вељић (1983) је свирање клавира учио код Светлане Милошевић, Мирјане Жиравац и Бранке Жиравац-Јеремић, у чијој класи је и завршио СМШ Др Војислав Вучковић. Дипломирао је 2007. године на ФМУ у Београду у класи проф. мр Лидије Станковић. Добитник је награде ФМУ из Фонда Јелене Павловић за најбољег дипломца Катедре за клавир. Даље је наставио усавршавање у области камерне музике код проф. мр Јасне Туцовић и проф. мр Милоша Петровића, као и на семинарима и мајсторским курсевима код истакнутих педагога. Усавршавање је наставио на Докторским уметничким студијама камерне музике на ФМУ у Београду, уз менторство проф. мр Људмиле Грос-Поповић. Члан је УМУС-а и активно учествује у културном животу Београда и Србије. Свирао је на реситалима у оквиру циклуса концерата Пут ка Белканту у Сомбору, Зрењанину, Вршцу, Ћуприји, Ваљеву, Краљеву и Нишу, а наступао је и у Суботици, Новом Бечеју и Крагујевцу. Десет година активно сарађује са пијанисткињом Милицом Илић са којом је основао ансамбл The Swingle Fingers Duo. Током прве деценије постојања дуо је остварио велики број наступа и снимака, а 2009. године су освојили прву и специјалну награду на Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду. Од 2009. године је уметнички сарадник на Катедри за соло певање ФМУ у класама проф. емеритус Бисерке Цвејић и проф. мр Николе Китановског. Сарађивао је са Оперским студијом Борислав Поповић Народног позоришта у Београду и више пута био ангажован у пројектима Музичке продукције РТС-а.

Loading...