Трибина “Јанусово лице српске културе: Култура у в. д. стању”

20.01.2014, 12:27.
blank-image

у сарадњи са Форумом за културу Европског покрета у Србији
Због изостанка смисленог садржаја у разговорима о култури и културним политикама у јавном простору Србије, чланови Форума за културу желе да покрену дијалог између свих заинтересованих страна у коме би пресудан био покушај да се дефинишу кључна питања за домаћу културу и да се на њих понуде прихватљиви одговори. О тим могућим питањима и њиховом решавању, на трибини ће говорити чланови Форума:

• Ања Суша, председница Форума за културу
• Дејан Илић, издавачка кућа Фабрика књига
• Бранислав Димитријевић, историчар уметности
• Маријана Цветковић, Станица Сервис за савремени плес

Очекује се присуство представника Министарства културе и информисања, градске управе Београда, као и представника институција културе, радника у култури, невладиних организација и уметника.

Форум за културу ради под окриљем Европског покрета у Србији. Чланови форума деле уверење да је култура један од кључних сегмената друштва унутар кога се одвијају процеси кључни за обликовање политичке заједнице. С тим у вези, и идеје о европској интеграцији артикулишу се и промовишу унутар културе. Од начина на који се то ради, зависи и њихово прихватање. Као и Србија, и Европа представља једно хетерогено културно поље из кога се могу преузимати разни културни и вредносни обрасци. Од обликовања културног поља у самој Србији зависи да ли ће обрасци који настају у европским интеграцијским процесима бити од користи домаћем друштву или на његову штету. То је динамичан процес на чији исход можемо утицати само активним културним деловањем.

 

Loading...