ŠTO EUROPA ŽELI, promocija knjige Srećka Horvata i Slavoja Žižeka

15.01.2014, 12:36.
blank-image

Нови циклус програма “Кућа за писце”
КРОКОДИЛОВА Кућа за писце у 2013. години угостила је девет аутора из седам европских земаља, и пружила прилику како гостујућим писцима, тако и публици у Београду и Србији да се упознају једни с другима и прошире видике на пољу савремене књижевности у Европи. Осим пружања угодног простора за писање и упознавање нашег главног града, аутори су имали преко двадесет јавних наступа у Београду и другим градовима Србије, од универзитетских сала, преко библиотека и културних центара, до клубова и кафића. Та динамична активност допринела је већој видљивости Београда на европској књижевној и културној сцени, а и приближавању савремене књижевности Европе нашој публици.

Нови циклус програма “Кућа за писце” започињемо са хрватским филозофом и писцем Срећком Хорватом.
Парафразирајући Фројдово славно питање ‘Што жена жели?’, Славој Жижек и Срећко Хорват удружују снаге да би истражили горуће питање ‘што Еуропа жели?’, а све то уз дискретну помоћ ‘најопаснијег политичара Европе’ Алексиса Ципраса. Анализирајући словеначка искуства, као искуства прве еx-југословенске државе која се придружила Европској унији још 2004. и кратку историју Уније, аутори долазе до узнемирујућих закључака. Уместо мировног пројекта, Европска унија све се више претвара у непрекидну ратну зону, укључујући искључивање имиграната, имигрантске немире у Паризу и Лондону или европске ‘хуманитарне’ интервенције с циљем увођења више ‘демократије’ у Либији и Малију, а наравно да се не могу игнорисати ни притисци на ‘непослушну’ чланицу – Грчку. Жижек и Хорват се на све то, и још штошта, осврћу и ватрено залажу за другачију ‘идеју Европе’, по свему судећи европскију од онога што Европска унија нуди.

„Знаменити словеначки ексцентрик и каризматични хрватски филозоф, у друштву најопаснијег грчког политичара, пружају анализу европске пат-позиције на начин који је уједно заједљиво шармантан и огорчено интелигентан. Сваки прави Европљанин, веран стварној идеји Европе, мора ово прочитати!“
(Оливер Стоун)

Срећко Хорват (1983, Осијек), филозоф и публициста. Досад је објавио осам књига, од којих је Пажња! Непријатељ прислушкује преведена на немачки (2013) Последњу књигу Што жели Еуропа? написао је са словенским филозофом Славојем Жижеком. Иизворно је објављена на енглеском, а у међувремену је преведена и на немачки, француски, шпански, италијански, итд. Превео је шест књига с немачког и енглеског. Члан је уредништва часописа Зарез, Еуропски гласник и Тврђа, где је објавио низ текстова и превода, као и уредио бројне темате. Добитник је награда загребачког Салона архитектуре, као и две награде за најбољег младог и најбољег филмског критичара у Хрватској. Био је један од оснивача Субверсиве Фестивала и директор међународне конференције која у Загребу сваке године окупљала бројне светске интелектуалце.

Loading...