МАРГАРЕТА КЕРН Коме припада свет?

19.11.2015-12.12, 15:52.
blank-image

Маргарета Керн је добитница Награде Културног центра Београда на 54. Октобарском салону. Награду је добила за рад Стање тела из експерименталног циклуса Коме припада свет?, из продукције 2013.
Коме Припада Свет? је низ рецентних видео-анимација у којима Керн ставља тело у центар слике, као простор пропитивања политичке субјективације у време кризе (како кризе капитализма тако и економске кризе), Коме Припада Свет? састоји се од три видео рада: Тело Државе/ДржавноТело, Тело Економије/ Економија Тела и ‘тела која не могу више да поднесу. слике које не могу више да поднесу’. Ауторка у раду анимира људска тела која покушавају говорити и опирати се док их вуку из масе окружене редовима полицајаца током протеста или током интервенције у простор трансглобалног умјетничког сајма. Цртежи на основу фотографија већ урезаних у колективну имагинацију, служе као линије неслагања, контроле и брисања. Слојеви бивају огуљени, откривајући ‘ништа’ на екрану, треперења и прашину. Цртеж женског тијела бива извучен из гомиле, оштро супротстављен вриску звона на берзи, гурајући нас из тишине у насиље спекулативне глобалне економије, док бестелесни глас приповедача индексира делове тела. Анимација графикона са НАСДАQ берзе опонашајући откуцаје срца, успорава и стаје. Истовремено чује се позив на заустављање рада строја од студентског активисте Мариа Савиа. Гуљење, глитцхинг и неуспеси, сви указују на могућност пукотине у саставу, рез у кадру, отвор за другу врсту светла да се пробије и буде анимиран. Преко сваког реза, звука и линије, поставља се питање: када (и како) слика (и умјетница/к) почиње говорити политички?

Маргарета Керн (1974, Хрватска/ Босна и Херцеговина) је визуелна уметница која свој друштвени и политички ангажман изражава кроз фотографију, филм, анимацију, цртеж, текст и инсталацију, радећи на сложеним пројектима који захтевају темељно истраживање и сарадњу. Керн комбинује свој уметнички рад с подучавањем, као и са учешћем у раду неколико уметничких/активистичких колектива. Маргарета Керн је дипломирала ликовну уметност на Голдсмитхс Цоллеге, а магистрирала визуелну антропологију на Университy Цоллеге у Лондону. Добитница је неколико стипендија и награда за уметнички рад. Њени радови излагани су на самосталним и групним изложбама: Нецессарy Јоурнеyс, Лотериа!, Тате Модерн; термс & цондитионс, ИНИВА (Лондон), Цлотхес фор Ливинг & Дyинг, Импрессионс Галлерy (Брадфорд), Овер тхе Цоунтер, Тхе Мусеум оф Цонтемпорарy Арт (Будапест); Wорк, Рест & Плаy, Тхе Пхотограпхерс Галлерy (Лондон), Хоw wе wант то ливе? Схедхалле (Зурицх), ГУЕСТурес, СЦ Галерија (Загреб)И другим. Маргарета живи и ради у Лондону и Корнволу, УК.
www.margaretakern.com

Loading...