ЏУДИТ БАТЛЕР гостује у Дворани Културног центра Београда!

20.11.2015-21.11, 16:01.
blank-image

У оквиру међународне конференције „Како деловати заједно? Од колективног ангажмана до протеста“
Петак, 20. новембар 2015. године у19:00
Предавање: Рањивост/Отпор
Предавање и разговор са преводом на српски језик модерира: Адриана Захаријевић

Субота, 21. новембар од 16:00 до 19:00
Округли сто/семинар посвећен најновијој књизи Џудит Батлер: Према перформативној теорији окупљања

Учествују: Џудит Батлер, Сања Милутиновић Бојанић, Атена Атанасију, Адриана Захаријевић, Биљана Кашић, Бригита Милош, Даша Духачек, Ерик Фасен, Ержебет Барат, Игор Штикс, Јасмина Хусановић, Јелена Васиљевић,Катарина Лончаревић, Никола Петковић, Петар Бојанић и Ведран Џихић

Програм на енглеском језику.

Џудит Батлер (Јудитх Бутлер) је америчка филозофкиња и теоретичарка рода чије је дело оставило дубоког трага на политичку филозофију, етику и на поља феминистичке, квир и књижевне теорије. Њена теорија перформативности рода коју је развијала током деведесетих година нашла је широку примену у дисциплинама које се протежу од лингвистике до студија филма. Поред бројних текстова, на српски језик су преведене њене књигеТела која нешто значе,Невоља с родом, Психички живот моћи: теорије покоравањаиАнтигонин захтев, а њене теорије примењују се увелико на различитим универзитетима у Србији.
Данас спада у највеће живе филозофе, а позната је и по свом јасном и отвореном политичком активизму. Године 2012. добила је наградуТхеодор Адорно.

Предавање и семинар о књизи Џудит Батлер одржавају се у оквиру програма треће међународне конференције Групе за студије ангажованости Института за филозофију и друштвену теорију „Како деловати заједно: од колективног ангажмана до протеста“ (19-21. новембар 2015). Целокупан програм конференције, чији је радни језик енглески, можете погледати овде.

Конференција ће окупити преко 70 домаћих и страних излагача који ће разматрати различите феномене колективног ангажмана, од Арапског пролећа, преко Оццупy покрета до најактуелнијих планетарно распрострањених протеста против мера штедње, у контексту социолошких и филозофских традиција мишљења о деловању. Конференција би требало да подстакне расправе о актуелним протестима и политичкој перформативности, о чему сугестивно говори најновија књига Џудит Батлер Нотес Тоwард а Перформативе Тхеорy оф Ассемблy. Између осталих, биће разматрана и питања о томе да ли угроженост и „угрожена тела“ постају доминантна снага протеста, како тврди Џудит Батлер.

Сви догађаји у оквиру програма су бесплатни и отворени за све.

Реализацију подржало Министарство културе Републике Србије.

Loading...