XI СЛОБОДНА ЗОНА – програм на БИС

11.11.2015, 16:12.
blank-image

15:00 Овнови; 17:00 таxи, 19:00 Дугме од седефа; 21:00 Мустанг
15:00 Овнови (игр.) / Рамс
режија: Гримур Хаконарсон
земља: Исланд
језик: исландски
титлови: српски, енглески
година: 2015
трајање: 93′

У удаљеној долини на Исланду, Гуми и Киди живе један поред другог, чувајући своје овце. Њихова вековима стара раса сматра се једном од најбољих на острву и браћа редовно добијају награде за њихове непроцењиве овнове. Иако деле земљу и начин живота, нису проговорили ни реч четири деценије. Када опасна зараза нападне Кидијеве овце, цела долина наћиће се у опасности. Власти одлучују да униште све животиње у околини, како би зауставили епидемију. За фармере којима су овце главни извор прихода, то је равно смртној пресуди и многи напуштају земљу. Међутим, Гуми и Киди се не предају тако лако. Браћа, сваки на свој начин, покушавају да спрече катастрофу.

17:00 Таxи (игр.) / Таxи Техеран
режија: Џафар Панахи
земља: Иран
језик: персијски
титл: енглески, српски
година: 2015
трајање: 82’

Шта ради редитељ коме није дозвољено да снима филмове? Да призна реалност, промени професију, постане таксиста? Или да се претвара да је таксиста и сними филм упркос свему? Џафар Панахи управо то и чини, и позива вас на незаборавну вожњу улицама Техерана да, по цени биоскопске карте, упознате његове становнике и савремени Иран.

19:00 Дугме од седефа (док.) / Пеарл Буттон
режија: Патрисио Гузман
земља: Чиле, Француска, Шпанија
језик: шпански
титлови: српски и енглески
година: 2015.
трајање: 82′

У океану је похрањена историја читавог човечанства. У океану су сачувани гласови земље и гласови свемира. Звезде покрећу океане и жива бића у њима. Океан, уједно најдужа водена граница Чилеа, чува тајну два мистериозна дугмета од седефа пронађена на његовом дну. Чиле, са својом 2.670 миља дугом обалом и највећим архипелагом на свету изгледа готово натприродно. Његови вулкани, планине у глечери чувају гласове староседелаца Патагоније и Огњене земје, првих енглеских колонизатора и политичких затвореника Пиночеовог режима. Кажу да вода памти, а Дугме од седефа показује да може и да говори.

21:00 Мустанг (игр.)
режија: Дениз Гамзе Ергувен
земља: Француска, Немачка, Турска, Катар
језик: турски
титл: српски, енглески
година: 2015
трајање: 97’

Савремена драма која истражује супротности религије и секуларизма, традиције и модернизма, кроз приц̌у о пет тинејџерки које живе у удаљеном селу на обали северне Турске. Лале и њених пет сестара се врац́ају куц́и из школе и у сусрет летњем распусту, играју са дец̌ацима у мору. Безазлена игра покрец́е скандал који ц́е имати неоц̌екиване последице. Породиц̌ни дом се постепено претвара у затвор и “машину за прављење девојака за удају”. Пет сестара којима је заједниц̌ки слободарски дух, проналазе нац̌ин да заобиђу ограниц̌ења која су пред њих постављена.

Loading...