Клавирски дуо Александра Раденковић и Милица Танасковић

09.11.2015, 20:00.
blank-image

Александра Раденковић и Милица Танасковић сарађују у клавирском дуу од краја 2014. године. До сада су наступале у Крагујевцу, Крушевцу и Београду.
Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната у ЦЕ-дуру за клавир четвороручно, КВ 521
Allegro
Andante
Allegretto

Камиј Сен-Санс
Danse macabre, транскрипција за клавир четвороручно

Јоханес Брамс
Валцери оп. 39 (избор) за клавир четвороручно

Франсис Пуленк
Соната за клавир четвороручно
Prelude
Rustique
Final

Биографије:
Александра Раденковић (1963, Крагујевац) је завршила нижу и средњу музичку школу у Крагујевцу, у класи проф. Валерија Сигалјевича и проф. Јокут Михаиловић. Дипломирала је на Клавирском одсеку на ФМУ у класи проф. Зоре Михајловић и проф. Игора Ласка. Магистарске студије из клавира завршила је (1987) у класи проф. Арбо Валдме. Добитник је награде Универтзитета уметности у Београду за најболјег студента клавирског одсека (1983, 1984). Такође је добитник специјалног признања Универзитета уметности из Фонда Емил Хајек (1985) за најперспективнијег младог пијанисту.
Током школовања је редовно учествовала на републичким и савезним такмичењима и освајала награде. Победник је Републичког такмичења студената клавира (1982) и добитник прве награде на Такмичењу из солфеђа у Љублјани исте године.
Први солистички концерт је одржала у својој петнаестој години. Као солиста и камерни музичар концертирала је у Крагујевцу, Крушевцу, Нишу, Београду, Кралјеву, Грожњану и Вараждину. Снимала је за Радио Београд и Радио Загреб и у два наврата наступала са Београдском филхармонијом.
Од 1984. године је радила као проф. клавира у Музичкој школи у Крагујевцу, а од 1999. и као стручни сарадник за клавир на Наставном оделјењу ФМУ из Београда у Крагујевцу. Тренутно је доцент за предмет Клавирска музика на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Као професор Средње музичке школе одшколовала је више ученика који су наставили студије клавира у землји и иностранству. Педагошки рад на ФИЛУМ-у крунисан је високим пласманима студената на Међународном такмичењу комплементарног клавира у Нишу, Крагујевцу, као и у Сремској Митровици. На Катедри за клавир предаје и предмет Уметност извођаштва од 2012. године, тако да је своје уметничко ангажовање проширила и на стручно-публицистичку делатност.
Са колегиницом Милицом Танасковић сарађује у клавирском дуу од краја 2014. године. До сада су наступале у Крагујевцу, Крушевцу и Београду.

Милица Танасковић (1981, Панчево) је дипломирала на ФМУ у Београду у класи проф. Марије Ђукић, а студије чембала у класи проф. Зорице Ћетковић. Специјалистичке студије из камерне музике завршила је у класи проф. Уроша Пешића, а докторске студије из камерне музике под менторством др. уметности доц. Дејана Суботића, на истом факултету. За соло извођења и у оквиру камерних састава освојила је већи број награда на домаћим и иностраним такмичењима.
Одржала је велики број солистичких и концерата камерне музике у землји и иностранству (Италија, Швајцарска, Грчка, Мађарска, Црна Гора, Македонија, Либија…). Нјен солистички концерт у Италијанском културном центру у Триполију остаће забележен као први концерт српског пијанисте на тлу Африке.
Учествовала је на трибинама модерне уметничке музике и на манифестацијама као што су БЕМУС, ОКТОХ, Чело фест, Басоманија и други. Била је члан Оркестра ФМУ у Београду, и гостујући члан Београдске филхармоније, Сцхлесингер орцхестра, БГО Душан Сковран, КО Мокрањац и Земунског камерног оркестра. Сарађивала са уметницима као што су Сретен Крстић, Урош Лајовиц, Дмитриј и Александар Ситковецки, Чарлс Захари Борнхштајн, Милош Петровић и други. Наступала је као солиста са КО Мокрањац, са оркестром ФИЛУМ-а и Сцхлесингер орцхестра. Снимала је за радио и телевизију.
На Првом међународном такмичењу Београдски победник 2005 била је једини пијаниста коме је за стваралачко учешће доделјено признање Руског центра за науку и културу у Србији и Црној Гори, Руски дом у Београду.
Ради као самостални уметнички сарадник на Одсеку за гудаче на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу и са студентима и колегама остварује бројне концерте. Упоредо са овим радом одржава и своју солистичку каријеру.

 

Loading...