Изложба ТУЂЕ ХАЉИНЕ

30.09.2015-15.11, 16:56.
blank-image

Изложбени пројекат Културног центра Београда, Удружења грађана Контра и Арт радионице Лазарети.
Ана Адамовић, Ах, Ахилеј, Борис Бурић, Доплгенгер, Срђан Кеча, Горанка Матић, Владимир Миладиновић, Јелена Мијић, Андреа Палашти, Група Шкарт, Игор Хофбауер & Бора Ћосић

Ауторке изложбе: Зорана Ђаковић Миннити и Жарка Радоја

Чега се сећамо, а шта је остало у контра кадру којег нема у нашем сећању? Може ли се нешто од тога препознати у новинским рекламама из новина објављиваних у Србији и Хрватској деведесетих? Какве се политичке и економске промене 80-тих и с почетка 90-тих крију у кадровима најгледаније југословенске серије „Бољи живот“? Како смо доживљавали некада, а како данас, патриотске песме које је певао омиљени дечји хор Колибри? Шта нам данас говори и о чему би могао сведочити један од најутицијанијих писаца југословенског простора?

Ова питања се провлаче кроз неке од радова уметника, махом из Београда, који се представљају дубровачкој публици изложбом „Туђе хаљине“ у галерији Оток Арт радионице Лазарети.

У питању је узвратна посета Дубровнику, након изложбе „Град је мртав. Живио Град“ којом се 27 уметника независне, уметничке дубровачке сцене представило у галерији „Подроом“ у Културном центру Београда током септембра и октобра 2014.

Изложбу отвара музичко – перформерски дуо Ах, Ахилеј, а у пратећем програму у Арт радионици Лазарети биће приказана два вишеструко награђивана документарна филма режисера Срђана Кече.

Због историјског контекста и улоге Србије у ратовима деведесетих, активно учешће уметника у успостављању сарадње између дубровачке и београдске савремене уметничке сцене и њихово повезивање, две и по деценије касније, још увек је од једнаке важности, јер везе између два, некада повезана града, данас скоро да и не постоје.

У несразмери између историјског наслеђа и политика савремености, које су само део заједничких обележја Дуброрвника и Београда, лежи важност индивидуалне одговорности. Доминантно својатање наслеђа и његово експлоатисање без стварне продуктивности, прекривено је хвалоспевима прошлости, лепоте и ексклузивитета места, необавезним изразима љубави као и пасивном чињеницом припадања Граду и поднебљу.

Промишљајући своје време и простор, уметнице и уметници експлицитније или мање директно реферишу на свој природни, друштвени и политички контекст, истовремено проговарајући о темама и проблематици које имају универзални значај.

Изложба је отворена до 15. новембра.

Изложбу организују Културни центар Београда, удружење Контра и Арт радионица Лазарети уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Министарства културе Републике Хрватске, Града Београда, Града Дубровника и Закладе Култура Нова.

П Р О Г Р А М О Т В А Р А Њ А:
петак, 30. октобар у 20 сати
Отварање изложбе
20:30 – Ах,Ахилеј „25 минута општег места“, музички перформанс, Ђорђе Бранковић и Драган Новковић

уторак 3.11 и петак 6.11. од 19:00 – пројекције филмова Срђана Кече Писмо оцу, (2011), 48 мин и Мираж, (2011), 42 мин

Опширније о уметницима и радовима

*Назив изложбе је наслов песме групе Шкарт настале 2008. у кратком, личном дијалогу са Арсеном Дедићем, који ће у форми видео рада бити први пут приказан јавно у оквиру изложбе.

Loading...