КО ИЗДРЖИ ДОСАДУ, ДОБИО ЈЕ ОПСАДУ књижевно вече посвећено Миодрагу Миши Станисављевићу (1947 – 2005 – 2015)

21.10.2015, 17:09.
blank-image

Разговарају: Небојша Попов, Предраг Чудић, Ибрахим Хаџић, Лука Станисављевић и Златоје Мартинов

„…Миша Станисављевић је за врло мали број познавалаца, као и његових пријатеља, један од наших најталентованијих песника последње четвртине XX века.
Још од првих радова објављених у Студенту и Видицима било је јасно да се појавио један аутентичан стваралачки глас. Та аутентичност није га напустила ни у каснијем периоду, у најзрелијим песничким годинама. Миша је био склон експерименту свакакве врсте, па и у поезији. Његове песме с програмским начелом – или манифестом – публикованим у збиркама Ритмови И, ИИ, ИИИ (1980-1989) дале су савременој српској поезији кодеровску или хлебњиковску димензију, једно сложено трагање по заумном језику.

…Миша Станисављевић је био један од најдаровитијих драмских стваралаца и песника за децу. Његови комади и данас се с успехом играју у дечјим позориштима. Миша Станисављевић је био изузетан преводилац песама Бориса Пастернака. Миша Станисављевић је био суптилан филмски критичар и први магистар Факултета драмских уметности у Београду. Миша Санисављевић је био бриљантан колумниста који је жешће од свих других критковао прилике у Србији од 1988. до 2001. године. Миша Станисављевић је био сакупљач свега и свачега „и рукоделац“, како би он волео за себе, а и себи сличне, да каже; дакле рукоделац чудних стварчица-сувенира које је продавао на славном Булевару Револуције а прекопута славног Правног факултета у Београду.

…Овај текст желим да завршим Мишиним стиховима из његове дечје песме штампане у збирци Леви краљеви: „Ко издржи досаду, добио је опсаду“. Миша, евидентно, издржава досаду и победиће учмалу опсаду. Ући ће на сва врата: бануће са товаром свог дара, дара и за поезију, и за драме, и за преводе, и за политичке и новинарске колумне, и за ситнице са отпада. И заузеће своје заслужено место у српском пантеону.“ Ибрахим Хаџић (wеб пројекат „Песма на дан“, Културни центар Београда, www.кцб.орг.рс)
Године 2005. Мостарт и Задруга Рес публика објавили су Станисављевићевкњижевни опус у пет књига. Од августа 2015, када се навршило десет година од смрти овог аутора, на веб-сајту „Пешчаника“ објављено је интернет издање његових сабраних дела. Миодраг Миша Станисављевић био је дугогодишњи сарадник листа Република, бескомпромисно се противећи међунационалној мржњи, ратовима деведесетих, историјском ревизионизму и свакој врсти (политичког) насиља.

Loading...