Представљање делатности издавачке куће Штрик и романа Ракел де Кеироз „Три Марије“

20.10.2015, 17:18.
blank-image

Учествују: Младен Ћирић, преводилац и Љубица Пупезин, уредница ИК Штрик

Издавачка кућа Штрик, посвећена књижевним и теоријским делима, управо је објавила роман једне од најзначајнијих бразилских списатељица Ракел де Кеироз –Три Марије, у преводу с португалског Младена Ћирића. Уз овај роман представићемо и неколико других издања ИК Штрик.

„Ракел де Кеироз (1910–2003) једна је од најзначајнијих бразилских ауторки која културни живот Бразила није обогатила само својим делима већ и плодним преводилачким радом, као и писањем уџбеника. Добитница је многих признања, између осталог, постала је прва жена чланица Бразилске књижевне академије и прва добитница престижне награде Камоес. Роман Три Марије преиспитује методе васпитања младих девојака у католичким школама у Бразилу, и утицај верског образовања, књижевне литературе и традиционалистичког наслеђа на живот жене. Три приче о три Марије истовремено су и приче о љубави, покушај одговора на прастаро питање зашто нам љубав за којом жудимо непрестано измиче, је ли све у рукама судбине или понеки кончић вучемо и ми.

Три Марије Ракел де Кеироз део су едиције Класика, није њихова већ наша, у којој објављујемо дела непозната овдашњим читаоцима, а која су у својим земљама призната као класична књижевност. На тај начин Штрик трага за другачијим изразом, за намерно утишаним, скрајнутим или превише удаљеним гласовима, уз подсећање да стару класику на коју смо навикли увек изнова треба допуњавати и вредновати. До сада је у овој едицији објављен утопијски роман Њена Земља америчке списатељице Шарлот Перкинс Гилман, а у припреми су роман Две озбиљне даме и драма Летњиковац Џејн Боулс, прерано умрле списатељице, чију су необичну књижевност и таленат својевремено величали Труман Капот и Тенеси Вилијамс.

Слично као Класику, Штрик осмишљава и друге две едиције, теоријску и едицију посвећену савременој преведеној књижевности: као места објављивања врхунских књижевних и теоријских дела која, због различитих идеолошких или комерцијалних разлога, до сада нису успела да се нађу пред читаоцима.

У едицији Дивот из зњања објављујемо књиге из различитих области које су доказ тачности Аристотелове тврдње да човек воли да сазнаје јер знање ствара узбуђење. Да, знање узбуђује, исто колико и читање,аправи пример јепитко написана а на чињеницама заснована књига канадске ауторке руског порекла Александре Попов Жене великих руских писаца– о животима Ане Достојевски, Софије Толстој, Јелене Булгаков, Надежде Мандељштам, Вере Набоков и Наталије Солжењицин. Књига излази у новембру.“ ИК Штрик

Loading...