Svečano otvaranje IV GoetheFEST-a i projekcija filma FENIKS

08.10.2015, 17:50.
blank-image

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na svečano otvaranje IV Festivala savremenog nemačkog filma, Goethe FEST 2015 „Sećanja i nade“ u četvrtak 8. oktobra u 20:00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
Pozdravnu reč na otvaranju daće: Dr Matijas Miler-Viferig direktor Goethe-Instituta u Beogradu i Vesna Danilović, urednica programa u Kulturnom centru Beograda.

Nakon obraćanja prisutnima Goethe FEST 2015 zvanično počinje projekcijom filma Kristijana Pecolda FENIKS. Film je rađen prema motivima romana „Povratak iz pepela“ Ibera Monteljea.

Feniks, Nemačka, 2014, 98 min, u boji
Režija: Kristijan Pecold, prema motivima romana „Povratak iz pepela“ Ibera Monteljea
Scenario: Kristijan Pecold
Uloge: Nina Hos, Ronald Cerfeld, Nina Kuncendorf…
Nagrade: Nemačka filmska nagrada 2015 za najbolju žensku glavnu ulogu – Nina Hos i najbolju žensku sporednu ulogu – Nina Kuncendorf

Ubrzo posle 2. Svetskog rata Jevrejka Neli se vraća u Nemačku, obeležena teškim povredama lica koje je pretrpela u koncentracionom logoru. Njen bivši muž Džoni ni ne sluti da je ona preživela. Neli traga za njim, iako ju je on nekada izdao nacistima, u šta je njena prijateljica Lene gotovo ubeđena. Džoni je ne prepoznaje, međutim, jedino primećuje sličnost koju želi da iskoristi: Neli bi trebalo da igra ulogu njegove supruge kako bi došao do imetka one za koju se veruje da je mrtva. Feniks govori o nemogućem povratku kući i, po svemu sudeći, zauvek izgubljenom identitetu.

Loading...