IV Фестивал савременог немачког филма ГОЕТХЕ ФЕСТ 2015

08.10.2015-14.10, 18:01.
blank-image

Под слоганом „Сећања и наде“
IV ГоетхеФЕСТ 2015
„Сећања и наде“ – „Ериннерунген унд Хоффнунген“

од 8. до 14. октобра
Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6

од 16. до 22. октобра
Културни центар Ниш

од 21. до 27. октобра
Културни центар Нови Сад

Фестивал савременог немачког филма ГоетхеФЕСТ који успешно, 4. пут за редом, организују Гоетхе-Институт и Културни центар Београда биће одржан од 8. до 14. октобра под слоганом СЕЋАЊА И НАДЕ.
Право са Берлинала, програм ГоетхеФЕСТ-а 2015 у Београду, Нишу и Новом Саду поново представља најновије филмове из Немачке. Избор обухвата нарочито филмове који су били номиновани за Немачку филмску награду 2015 и који су и награђени.

Избором програма који се креће од „историјске документарне фикције“, преко необичних и болних сећања из младости па све до експерименталне вожње камере у једном кадру, тзв. „онетаке“, кроз ноћни Берлин, заступљене су разноврсне теме и уметнички приступи. Селектор фестивала, директор Гете Института, господин Матијас Милер-Вифериг изабрао је 12 филмова различитих по жанру, тематици и естетици које ће публика моћи да погледа током 7 фестивалских дана.

Фестивал почиње пројекцијом филма ФЕНИКС Кристијана Пецолда у четвртак, 8. октобра у 20 часова у Дворани Културног центра Београда. Филм је рађен према мотивима романа „Повратак из пепела“ Ибера Монтељеа. Радња је смештена у период након завршетка Другог светског рата. Филм ФЕНИКС говори о немогућем повратку кући и, по свему судећи, заувек изгубљеном идентитету. Глумица Нина Хос је за главну улогу у овом филму добила Немачку филмску награду 2015 за најбољу женску главну улогу.

Националсоцијализам, послератно време и пад зида за многе филмске ствараоце из Немачке су преовлађујуће теме – зато што историја нуди материјал за велико филмско платно. И зато што ти филмови постижу међународне успехе. Ова паралела је већ позната из историје немачког филма: почев од филма „Бела ружа“ – причи о минхенској групи отпораша – преко „Брака Марије Браун“ – Фасбиндеровој генијалној причи о жени из послератне Немачке – па све до филма „Гоод бyе, Ленин“, легендарном немачком филму о „Заокрету“ („Дие Wенде“). Под слоганом „Сећања и наде“ ГоетхеФЕСТ 2015 такође пројектује једну такву програмску паралелу. Под слоганом „Сећања и наде“ ГоетхеФЕСТ 2015 такође пројектује једну такву програмску паралелу.

Својим јерменским епом РЕЗ Фатих Акин подсећа на геноцид од пре сто година – његов филм успева да створи упечатљиве слике вечног прогона и бекства. Филм је на репертоару у уторак 13. октобра у 21:00.
У свом новом филму ЕЛЗЕР – 13 минута, Оливер Хиршбигел, познат као режисер филма „Пад“, је инсценирао атентат на Хитлера из 1934. – као причу о храбрости и сопственој вољи.

На програму је и филм Ђулиа Рикјарелија, италијанског редитеља који живи у Немачкој. Његов филм У ЛАВИРИНТУ ЋУТАЊА је криминалистичко-правни филм о припремама за прве судске процесе везане за Аушвиц –и говори о клими заташкавања у послератној Немачкој и храброј борби против заборава.
У врхунску групу номинација за Немачку филмску награду 2015 уврштена је и драма о хакерима WХО АМ И – НИЈЕДАН СИСТЕМ НИЈЕ СИГУРАН, али и прича о неонацистима МЛАДИ СМО И ЈАКИ.

Услед непредвиђених околности какве се неретко дешавају на фестивалима дошло је до незнатних измена у програму па тако филм који је најављен за суботу 10. октобар у 19:00 редитеља Оскара Релера СМРТ ХИПИЦИМА – ЖИВЕО ПАНК неће бити приказан. Уместо овог филма на програму је документарни филм ТИТОВЕ НАОЧАРЕ, редитељке Регине Шилинг. Филм је заснован на истоименој књизи Адриане Алтарас, ауторке рођене у Загребу у једној јеврејској породици, која данас живи у Немачкој. Овај документарни филм је заправо животна прича, која је у 20. веку у Европи обликована ратним дешавањима и тадашњом идеологијом.

ВИКТОРИЈА Себастијана Шипера је велики лауреат овогодишње Немачке филмске награде – добитник „Златне Лоле“ и пет осталих награда „Лола“: за режију, обе главне улоге, камеру и музику. „, ноћна шетња по Берлину без иједног корака – један једини кадар у трајању од преко два сата. Тријумф „Викторије“ је сасвим у реду“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг поводом овогодишње конкуренције: Немачка филмска академија је „своје ловорике доделила филму који у сваком погледу иде својим путем, почев од непостојећег сценарија, преко режије која је једино путем радио-везе могла да утиче на инсценирање уживо, па све до монтаже, које нема.“

Најуспешнији филм прошле године у Немачкој била је тинејџерска комедија из Берлина ФАК ЈУ ГЕТЕ редитеља Боре Дагтекина. Смешно је и дрско када бивши затвореник (у главној улози Елиас М’Барек са квалитетима једне звезде) из нехата постане најомиљенији наставник школе у потпуном расулу у једној градској четврти. Филм може да се схвати и сасвим озбиљно: пропаст образовања, проблематика миграната, мобинг и насиље у школама, језичка безобзирност, реформа правописа – „Бора Дагтекин одлично зна како се говори у двориштима немачких школа, подземној железници и бензинским станицама. То је груб, неотесан, пластичан, чудесно погрешан немачки који се одмах разуме и звучи исправно: „кицдојч“ – језик младих из урбаних четврти, „кул“ немачки, опуштен немачки, турски немачки, мултикултурни немачки, балкански немачки, креолски немачки.“ (ДИЕ ЗЕИТ) Није могуће да су се милиони немачких посетилаца биоскопа преварили. (Мада…)

Овогодишње, 4. издање ГоетхеФЕСТ-а затварамо филмом КАДА СМО САЊАЛИ Андреаса Дрезена. Филм је урађен према истоименом роману лајпцишког писца Клеменса Мајера. Када смо сањали је први роман Клеменса Мајера за који је добио бројна признања, укључујући Књижевну награду МДР-а, награду немачке телевизијске куће за 2001. годину, и Рајнгау-књижевну награду 2006. године. Редитељ Андреас Дрезен је успео да из књиге на филмско платно пренесе мрачне сцене о почетку и неуспеху у НДР-у после пада Зида. Филм говори о заносу једног посебног времена, али и о годинама у којима долази до судара друштва и система и у којима је све, али буквално све, било могуће.
Након пројекције филма планиран ја разговор са писцем Клеменсом Мајером. Разговор ће модерирати Ана Пејовић, испред удржења Крокодил.

Карте по цени од 250 динара можете да купите на благајни Дворане Културног центра Београда, Коларчева 6. Радно време благајне је свакога дана од 16 до 21 сат.

И овога пута вам желимо интересантна и узбудљива филмска открића која ће вас покренути!
ДОБРО ДОШЛИ на 4. ГоетхеФЕСТ!

Преузмите програм фестивала овде

ДОБРО ДОШЛИ на 4. ГоетхеФЕСТ!

Loading...