Концерт пијанисте Динка Благојевића

12.10.2015, 21:00.
blank-image

Динко Благојевић ради у звању ванредног професора на катедри за клавир Академије уметности у Бањој Луци.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Партита бр. 6 у е–молу
Toccata
Allemanda
Corrente
Air
Sarabande
Tempo di Gavotta
Gigue

Франц Лист
Sposalizio из циклуса Године ходочашћа, 2. свеска – Италија

Мађарска рапсодија бр. 12

Божји Благослов у самоћи из циклуса Поетске и религиозне хармоније

Биографија:
Динко Благојевић (1975, Градишка) је завршио нижу музичку школу у Градишци у класи проф. Фатиме Гушић а средњу музичку школу у Бањој Луци и Земуну у класама проф. Бранке Кузмановић и Зоране Грбић. Дипломирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, а м агистрирао је на Академији умјетности Бања Лука у класи истог професора.
Као солиста и члан камерних ансамбала наступио је на различитим музичким свечаностима у Земуну, сусретима музичких академија у Новом Саду , као и на концертима студената клавирског одсека ФМУ у дворани Коларчеве задужбине. Добитник је диплома на републичком такмичењу “Петар Коњовић” у Београду (1993), као и на међународним такмичењима “Фредерик Шопен” у Риму (1994) и “Николај Рубинштајн” у Паризу (1997). На такмичењу младих пијаниста у Нишу (1997)освојио је другу награду као солиста као и прву награду у категорији клавирског дуа. Одржао је солистичке концерте у Београду (Дом културе Студентски град, Галерија културног центра као и у Галерији Српске академије наука и уметности). Солистичке концерте је одржао у Градишци, Добоју и Бањалуци, а снимао је за Телевизију Србије (студија Београд и Нови Сад) и Радио–телевизију Републике Српске.
У организацији Француског културног центра учествовао је на концертима музике француских композитора у Бањалуци, Приједору, Брчком и Бијелјини. Учесник је првог Николјданског концерта (2000). Са канадским сопраном Силви Дишено одржао је реситале у Градишци и Бањалуци. Такође је учествовао у снимању компакт диска са делима Владе Милошевића.
Наступао је са оркестром “Про класика”, као и са оркестром Академије уметности Бања Лука. У току 2010. године учествовао је у пројекту дидактичких концерата широм РС и БихХ као и на концертантној вечери под називом “Вече дуета” одржаној у Бањалуци, Сарајеву и Београду. Један је од представника Академије уметности Бања Лука на концерту одржаном у јулу исте године у Рагоњи, Италија.
Поводом годишњице рођења Фредерика Шопена одржао је солистичке концерте на којима је извео дела овог композитора. У истом периоду одржао је рецитал са виолинисткињом Маријом Миситом. На више концерата у току 2011. и 2012. године, са колегама са Бањалучке Академије уметности учествовао је у извођењу дêла Клода Болинга „Свита за флауту и џез трио„ и „Свита за гитару и џез трио„. Крајем 2013. године одржао је солистички концерт у Камерној сали Академије умјетности у Бањалуци. Такаође је одржао солистичке концерте у Требињу и Бањалуци под називом „Вече клавирске музике“ Франца Листа, као и камерни реситал са гитаристицом Виолетом Лучић у Банском Двору у Бањалуци.

Loading...