Koncert pijaniste Nikole Zdravkovića

19.10.2015, 20:00.
blank-image

Nikola Zdravković je sa nepunih 17 godina upisao FMU u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara, u čijoj klasi je i diplomirao i završio master studije. Trenutno je student druge godine doktorskih studija.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata u Ge-duru, op. 31, br. 1
Allegro vivace
Adagio grazioso
Rondo Allegretto

Sonata u ce-molu, op. 111
Maestoso
Arietta – Adagio molto semplice e cantabile

Biografija:
Nikola Zdravković (Valjevo, 1990) je završio osnovnu i SMŠ Živorad Grbić u Valjevu u klasi prof. Dimitrija Tomića. Sa nepunih sedamnaest godina upisao je FMU u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara, u čijoj klasi je i diplomirao i završio master studije sa najvišom ocenom. Trenutno je student druge godine doktorskih studija u istoj klasi.
Učestvovao je na mnogim takmičenjima u zemlji i u inostranstvu na kojima je postizao značajne rezultate, među kojima se ističu: laureat Bahovog takmičenja u Beogradu (2000), laureat Festivala mladih pijanista u Šapcu (2007), prve nagrade na takmičenju mladih pijanista u Nišu, republičkim takmičenjima u Beogradu i druge. Godine 2005. osvojio je srebrnu medalju na Internacionalnom konkursu mladih pijanista u Barleti, kao i drugo mesto na Međunarodnom takmičenju u Goricii (2007).
Prvi solistički koncert održao je kao trinaestogodišnjak i do sada ih je imao preko pedeset. Najznačajniji među njima su koncerti u Galeriji SANU, Galeriji Progres, Narodnom Kolarčevom univerzitetu, Istorijskom muzeju Srbije, kao i koncerti širom Srbije na kojima je svirao kao najmlađi učesnik Nacionalne koncertne sezone. Aktivan je i kao kamerni izvođač na podijumuma najznačajnijih dvorana u Srbiji. Premijerno izvodi dela domaćih autora.
Godine 2010. učestvovao je na manifestaciji Kulturno leto Evrope u Nemačkoj i održao je dva veoma zapažena koncerta u Pfafenhofenu i Minhenu od kojih je jedan solistički, a drugi sa violinistom Sretenom Krstićem, koncert majstorom Minhenske filharmonije. Ostvario je trajne snimke za Radio Beograd.
Pohađao je brojne kurseve među kojima su najznačajniji kursevi profesora Paula Badure-Skode, Martina Hughesa, Karla Pontena, Baruha Majera i Aleksandra Madžara.

Loading...