ЉИЉАНА ЈАРИЋ ШЕБЕК, Простор цртежа, објекти, цртежи, инсталација

24.08.2015-17.10, 18:41.
blank-image

Београдска сликарка, која већ две деценије живи и ради у Солуну, представиће серију нових радова у којима експериментише са/у медију цртежа испитујући његове могућности у односу према простору.
На својој самосталној изложби насловљеној Простор цртежаЉиљане Јарић Шебек представиће нову серију радова у којима експериментише са/у цртежу третирајући га и провоцирајући његова својства и могућности у односу према простору и материјалу у коме ствара. Са великим разумевањем и осећањем за природу материјала на коме и са којим ради, ауторка остварује опус радова које одликује рафинман ликовне синтаксе којом се изражава и проблематизује своје наративе. Најразличитијим рукописом, од сведеног линеарног графизма до широког потеза четком којим и све ређе наноси јарке боје, од геометријских структура и апстрактних композиција са фрагментима фигуралног, до деликатних, само капнутих мрља акварелне боје, колажни цртежи су подједнако кохерентни јер су мишљени целином, као палимпсест. Понекад се уметница упушта у исписивање нечитљивог текста, без калиграфских претензија, нижући снажне, ресемантизованих знакова који се преплићу са исписима на доњим, претходним листовима, те тако постиже и праву симулацију палимпсеста. У једној групи актуелних радова, у свом тексту у каталогу Бојана Бурић, историчарка уметности и добар познавалац опуса уметнице још од њених студентских дана скреће пажњу „… на стваралачки поступак рециклаже и монтаже појединих цртежа. Исецањем или жртвовањем њиховог интегритета она их уклапа у нове целине којима мапира своје животне ситуације и различите топониме који су обележили значајне тренутке њеног живота. Сваки од ових цртежа/колажа или чак уметничких књига, представља архивирање фрагмената меморије уметнице. Овим поступком она истражује питање свог личног и уметничког идентитета који се мења у складу са протоком времена.“

Љиљана Јарић Шебек је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1985, у класама професора Милице Стевановић и Раденка Мишевића. Слике, цртеже и колаже излагала је на четрнаест самосталних изложби у Београду, Москви и Солуну, а учествовала је и на бројним групним изложбама и манифестацијама посвећеним цртежу и савременој ликовној уметности у нашој земљи и у иностранству. Дела јој се налазе у приватним колекцијама у Србији, Грчкој и Црној Гори. Члан је УЛУС-а.

Током трајања изложбе планирана су стручна вођења кроз изложбу уз учешће уметнице и Радионица за младе коју води Ана Недељковић, визуелна уметница.

Loading...