НЕВЕНА ПОПОВИЋ, Срећном човеку сат не откуцава, скулптуре и асамблаж

27.08.2015-19.09, 18:55.
blank-image

Невена Поповић у својим радовима разматра агресивни уплив и утицај технике на развој савременог друштва.
Указујући на потребу за “успоравањем“ живота у времену које нас убрзано “троши“, изложени радови Невене Поповић представљају опомену да ће нас сопствена журба одвести ка уништењу.

Став да се људска бића трансформишу у своје технолошко окружење, Невена Поповић приказује кроз фигуре идола. Настали на принципима асамблажа и скулпторских инсталација, постављени у простору галерије, идоли као антропоморфни сатни механизми, најављују будуће “киборг” спојеве органског и механичког. Створени на рушевинама природе, из самог рационалног поретка технологије, слично “машинама-алатљикама” скулптора Едуарда Паолоција (Едуардо Паолоззи), конструкције идола “функционишу” у друштву чији ментални процеси теже технолошкој постојаности. Али, за разлику од Паолоција, који називом “идол“ жели својим скулптурама-машинама да “врати“ душу, Поповићева својим скулпторским представама идола наговештава да је та душа већ изгубљена… Указујући да постајемо смртни зависници од брзине, уметница нам својом изложбом поручује да је превелика цена коју у животу плаћамо за тренутну технолошку “срећу“. (из текста Оливере Ерић Куда тако журиш )

Невена Поповић (Београд, 1976) је основне и магистарске студије вајарства завршила на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Славољуба Радојчића и Здравка Јоксимовића. Као добитник WУС АУСТРИА стипендије 2006. године била је гост студент на Академији ликовних уметности у Бечу у класи професорке Марине Гржинић. Тренутно је на завршној години докторских уметничких студија на Факултету ликовних уметности у Београду. Активно излаже од 2002. године. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2005. Учествовала је на бројним изложбама, уметничким догађајима, ликовним колонијама и радионицама у Србији и иностранству. Њени радови налазе се у колекцијама: Теленор колекција савремене српске уметности, Музеј града Београда, Музеј рударства и металургије у Бору и у приватним колекцијама.

Изложба Срећном човеку сат не откуцава у Ликовној галерија Културног центра Београда је део докторског уметничког пројекта на Факултету ликовних уметности у Београду. www.венаве.цом

Разговор с уметницом
Четвртак, 10. септембар у 18:00
Учествују: Оливера Ерић, историчарка уметности и Радош Антонијевић, уметник
Као пратећи програм изложбе организујемо сусрет са уметницом на коме ћемо разговарати о актуелној поставци, полазној идеји за изложбу, о материјалима у којима уметница ствара и истражује, о појму механичког времена и његовом утицају на модерног човека…

Loading...