ЕКСПЕРИМЕНТАЛНЕ ВЕЖБЕ, кустоскиња: Хенријета Ноенмарк

30.07.2015-22.08, 19:40.
blank-image

Уметници: Сара Бишо, Тугулдур Јандоњамт, Гај Голдстајн, Ивана Ивковић
Пројекат Експерименталне вежбе 2- интернационални савремени цртеж, ауторке Хенријете Ноенмарк из Копенхагена представља београдско издање изложбе која је имала своју премијеру у Галерији Лес Генс Хауреуx у Копенхагену у октобру 2013. године и на којој су учествовали исти уметници. Ауторка изложбе Хенријета Ноенмарк је у свом кустоском раду усредсређена на истраживање форми и медија савременог цртежа. На овој изложби показаће примере приступа и третмана цртежа у актуелним праксама савремене визуелне уметности, у радовима четворо уметника који долазе из различитих културних средина и ликовних традиција.

Сара Бишо је уметница из Португала, Тугулдур Јандоњамт долази из Монголије, уметничке студије завршио је у Немачкој, а живи и ради на релацији Берлин-Њујорк, Гај Голдштајн је из Израела а тренутно живи и ради у Лондону, док је Ивана Ивковић млада београдска уметница афирмисана на међународнојној сцени.

На изложби ће бити представљени цртежи као примери индивидуалних случајева и различитих констелација, игара, односа и опсервација, звучних и менталних симболика и просторних трансформације. Овај пројекат је реализован као плод сарадње уметника и кустоскиње из резиденцијалних програма Ресиденцy Унлимитед у Њујорку, чији је програмски директор Бошко Бошковић.

Током трајања изложбе одржаће се 3 пратећа програма:
– Разговор са уметницима и ауторком пројекта на тему Шта је све цртеж данас у савременој визуелној уметности
– Презентација рада и боравка Иване Ивковић у интернационалним резиденцијалним програмима за уметнике – – Радионица за младе коју води Ана Недељковић, визуелна уметница и едукаторка.

Хенријета Ноенмарк Андерсе, је кусатоскиња из Копенхагена која је завршила мастер студије из уметности и модерне културе, а специјализовала се за мултимедијалне пројекте из области савремене визуелне уметности и дизајна. Била је кустос-консултант пројекта Ресиденцy Унлимитед за Скандинавију.
Сара Бишо је дипломирала и магистрирала сликарство на Академији ликовних уметности Универзитета у Лисабону. Проглашена је за најбољег младог уметника БПИ Банке 2008, добитница је награде Феделидаде Мундиал 2009, и стипенфдије Фондације Цалоусте Гулпенкиан. Самостално и на групним изложбама излагала је у угледним приватним и државним галеријама у Њујорку, Хјустону, Лисабону, Милану и Копенхагену.
Тугулдур Јандоњамтс је уметник из Монголије који живи и ради на релацији Берлин-Њујорк. Завршио је студије монголског традиционалног сликарства у Улан Батору 1997, дипломирао је визуелне уметности на Уметничком универзитету у Берлину 2004, а као Фулбрајтов стипендиста завршио је мастер студије из визуелних уметности на Универзитету Колумбија у САД. Добитник је неколико значајних награда из области визуелних уметности у Монголији и Немачкој. Излагао је на више самосталних и групних изложби у Њујорку, Улан Батору, Сингапуру, Минхену, Грацу и Регензбургу.
Гај Голдштајн, визуелни уметник и музичар из Тел Авива, Израел, завршио је мастер на Бецалел академији за уметност и дизајн у Јерусалију 2007. Излагао је у многим познатим институцијама у Европи ( Хамбург, Берлин, Бремен, Малага, Париз, Праг, Хелсинки, Брисел, Лондон, Копенхаген), као и у Израелу и у САД (Њујорк, Чикаго, Вашингтон). Добитник је неколико награда за младе уметнике Израелског Министарства културе. Тренутно ради као шеф Одељења за визуелне-комуникације на Нагар школи у Јерусалиму, а предавао је у уметничким школама у Хаифи и Тел Авиву. Свира бас и члан је познатог израелског рок бенда „Реинес Гирлс“.
Ивана Ивковић је дипломирала сликарство и магистрирала цртеж на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2002. излагала је на више самосталних изложби у Србији, Канади, Аустрији, Немачкој, Италији, Шпанији, САД, Турској, Данској, Швајцарској и Индији. Као стипендиста Кулктур Контакта из Беча боравила је на усавршавању 2008, у Ресиденцy Унлимитед у Њујорку. Боравила је 2012, у Цаса делл Арте у Бодруму 2013. А стипендију града Линца добила је 2014. Њени радови се налаѕе у Теленор колекцији савремене уметности, Музеју града Београда и у значајним приватним колекцијама у Њујорку, Базелу, Копенхагену и Лисабону.

Loading...