Najavni koncert NIŠVILLE džez festivala 2015

07.08.2015, 12:00.
blank-image

Kao i ranijih godina, „Nišville“ će u Beogradu najaviti svoj bogati program, koji se od 13. do 16. avgusta 2015. godine odvija na niškoj tvrđavi, mini koncertom jednog od učesnika, sastava „Master Flow & Midnight Jazzdance Band“. Koncertu će prethoditi konferencija za novinare.

Internacionalni Nišvil džez festival – najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995. godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca. Nišvil džez festival je Javna gradska manifestacija Niša od 2005, a 2010. godine odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije i Manifestacija od nacionalnog značaja. Turistička organizacija Srbije uvrštava Nišvil u svoju zvaničnu sajamsku ponudu širom Evrope, a mnoge domaće i strane turističke organizacije i agencije pozivaju zaljubljuenike u džez da krajem avgusta posete Srbiju i mitski grad Niš.
Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim“ formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki Downbeat je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil u mnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.
Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine Earth i Sky, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na stejdževima koji su besplatni za publiku: River, Open, Movie, Matine, Welcome, Youth i Jam Session stejdž.
Ove godine na Niškoj tvrđavi će na 10 bina biti održano 90 koncerata, a nastupiće preko 600 izvođača, među kojima su Sun Ra Arkestra, Monty Aleksandar, Incognito, Duško Gojković, Milcho Leviev, Yildiz Ibrahimova, Sotavento Big Band, Carmen Souza i mnogi durgi.

Predstavljanje programa Nišvil džez festivala (13-16.avgust, Niš) u Kulturnom centru Beograda:

Petak, 7. avgust
12.00 – Galerija Artget
Pres konferencija
Govoriće:
Ivan Blagojević, direktor Nišville Jazz Festivala
Jovan Maljoković, džez muzičar, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo
Rajko Milošević Gera, strip autor i bluz gitarista

12.30 – Plato ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontana)
Koncert: Master Flow & Midnight Jazzdance Band
Milan Saitović Booden-Maya (Master Flow ) – DJ, beat maker
Bojana Jovanović – violina
Jovan Blagojević – saksofon, klarinet

 

Master Flow & Jazzdance Band
Milan Saitović Booden-Maya (Master Flow), jedan od retkih elektro sving didžejeva u regionu, redovno nastupa od 2006. godine. Aktivna je kao vršnjački edukator za mlade do 30 godina na temu Uvod u produkciju eleltronske muzike i didžejing. Kao muzički saradnik elektro sving benda Parov Stelar od 2009. godine nastupa na raznim muzičkim festivalima širom Evrope. Sarađivao je sa mnogim simfonijskim i radijskim orkestrima u Evropi. Godine 2013, formirao je prvi srpski elektro sving bend Master Flow & Bandtronica.

Bojana Jovanović je završila Školu za osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Kotoru, a potom i studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Irine Jašvili. Član je mnogih kamernih sastava sa kojima svira različite žanrove muzike, i za koje piše aranžmane. Svirala je u simfonijskim orkestrima u Srbiji i Crnoj Gori. Dugi niz godina bila je član Orkestra tradicionalne muzike Balkana Etnopedija. Učestvovala je na muzičkom festivalu Septembarski dani kulture kao koncertmajstor českog ansambla pod rukovodstvom prof. Miloslava Gajdoša.

Jovan Blagojević je završio Osnovnu muzičku školu u Nišu. Učesnik je republičkog takmičenja. Pohađao je više radionica za saksofon i jazz muziku. Nastupao je i učestvovao u autorskom radu s različitim ansamblima kao što su: Big bend Čekaonica, ZAA, Proces, Lagater kvintet i mnogim drugima. Kao najapaženiji nastupi izdvajaju se oni na festivalim Exit, Nisville, Pivolend, Festival uličnih svirača, Overload, Trenchtown, Sarajevo film i drugim.

Plesna podrška koferencije i mini koncerta:
Swing the Beat je udruženje građana i plesna škola koja širi kulturu vezanu za razvoj i nastanak sving plesova i džez muzike prve polovine XX veka. Sving je zajednički naziv za grupu plesova koji prate razvoj džez muzike, modu i kulturu 20-ih, 30-ih, 40-ih godina prošlog veka. Njihova misija je da okupe plesače i muzičare koji gaje ljubav prema ovoj vrsti autentičnog muzičkog i plesnog izraza u jedinstvenu scenu.

Loading...