Izložbe u avgustu u Kulturnom centru Beograda

30.07.2015-30.08, 12:32.
blank-image

EKSPERIMENTALNE VEŽBE, autorka: Henrijeta Noenmark(Danska) – Likovna galerija; ARHITEKTURA SEĆANJA, Nina Todorović – galerija Artget; OPIPLJIVA SVETLOST, kustosi Alan Forester Parker i Konstanca Isasa Martinez – galerija Podroom
U Likovnoj galeriji KCB-a predstavljamo izložbu Eksperimentalne vežbe, autorke Henrijete Noenmark iz Danske. U pitanju je beogradsko izdanje izložbe koja je imala svoju premijeru u Galeriji Les Gens Haureux u Kopenhagenu u oktobru 2013. godine i na kojoj su učestvovali isti umetnici: Sara Bišo, Tuguldur Jandonjamt, Gaj Goldstajn, Ivana Ivković. Autorka izložbe, Henrijeta Noenmark, koja je u svojoj kustoskoj praksi usredsređena na istraživanje formi i medija savremenog crteža, pokazaće još jedan primer pristupa i tretmana crteža u aktuelnim praksama savremene vizuelne umetnosti posmatran kroz radove četvoro umetnika koji dolaze iz različitih kulturnih sredina i likovnih tradicija.
Sara Bišo je umetnica iz Portugala, Tuguldur Jandonjamt dolazi iz Mongolije iako je umetničke studije završio u Nemačkoj a živi i radi na relaciji Berlin-Njujork, Gaj Goldštajn je iz Izraela a trenutno živi i radi u Londonu, dok je Ivana Ivković mlada beogradska umetnica afirmisana na međunarodnojnoj sceni. Na izložbi će biti predstavljeni crteži kao primeri individualnih slučajeva i različitih konstelacija, igara, odnosa i opservacija, zvučnih i mentalnih simbolika i prostornih transformacije. Ovaj projekat je realizovan kao plod saradnje umetnika i kustoskinje iz rezidencijalnih programa Residency Unlimited u Njujorku.

U Artget galeriji predstavljamo izložbu fotografija Arhitektura sećanja autorke Nine Todorović, a iz selekcije Jelene Matić, umetničke direktorke galerije Artget u 2014. godini.
Nina Todorović preispituje strukturu sećanja i otkriva njegovu arhitekturu kroz porodične fotografije i filmove. Projekat je baziran na principima psihološkog odnosa prema mestu koje je, za razliku od ne-mesta, određeno geografskim, istorijskim, socijalnim aspektom, i u stalnoj je interakciji sa intimnom istorijom i sećanjem pojedinca. Početak kreiranja ovog projekta poklopio se sa menjanjem strukture i izgleda grada, u najvećoj meri gradskog jezgra Beograda, u vreme tranzicione nadogradnje postojećih objekata i stihijske, neplanske izgradnje novih stambenih zgrada. Fotografsko beleženje otisaka kalkana porušenih kuća na površinama zidova susednih objekata pre izgradnje novih, i arhiviranje ovih fotografija, autorku su odveli da uz pomoć umetničkih medija analizira svoj intimni odnos prema davno porušenoj kući u kojoj je provela prve godine života. Može se primetiti da je susret sa vizuelnom, geometrijskom upečatljivošću otisaka porušenih kuća za umetnicu, verovatno, imao i značaj prepoznavanja sopstvene likovne poetike prisutne u ranim slikarskim radovima. U ovom projektu se na taj način stalno prepliću i srastaju dokumentarni pristup i stvaralačko, intimno, sećanjem obojeno svedočenje…

U galeriji Podroom predstavljamo izložbu fotografija OPIPLJIVA SVETLOST kustosa Alana Forestera Parkera i Konstance Isasa Martinez. Izložba istražuje posledice sudara analognog i digitalnog sveta kroz radove 26 umetnika kojima je fotografska slika polazna tačka u radu. Na izložbi su pored radova umetnika koji žive i rade u Londonu, Beogradu i drugim mestima, prikazani i istorijski radovi pionira fotografije kao što su Džulija Margaret Kameron i Henri Pič Robinson. Vreme održavanja izložbe se poklapa sa dvestagodišnjicom od rođenja Džulije Margaret Kameron, a program u Beogradu će obuhvatiti vođenja i razgovore. Izložba je prvobitno prikazana na Univerzitetu Vestminster u novembru 2013. Realizaciju izložbe je podržalo Odeljenje za fotografiju Univerziteta Vestminster.
U okviru pratećeg programa izložbe u petak 31. jula u 19:00 organizujemo razgovor o izložbi. Učestvuju: Alan Parker, jedan od kustosa izložbe i predavač na Univerzitetu Vestminster; Mihailo Vasiljević, umetnik i ko-direktor Centra za fotografiju; Aliki Brejn, umetnica i predavač istorije umetnosti u Nacionalnoj galeriji u Londonu; Jelena Matić, umetnička direktorka galerije Artget i Mia Ćuk umetnica i asistent kustosa. U subotu 1. avgusta u 12:00 biće organizovano vođenje kroz izložbu.

Izložbe će biti otvorene za publiku do 22. avgusta, radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

↑ topBookmark and Share

Loading...