Предавање у оквиру пројекта BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE: Улога религије и њен утицај на савремено друштво

05.08.2015, 12:36.
blank-image

Предавач: др Милан Вукомановић, Филозофски факултет, Београд
Улога религије и њен утицај на савремено друштво
(предавање професора Милана Вукомановића // BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE)

У оквиру пројекта BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE, чија истраживачка фаза у Београду почиње 28. јула и траје до 8. августа професор Филозофског факултета Милан Вукомановић одржаће предавање на тему “Улога религије и њен утицај на савремено друштво” 5. августа у Културном центру Београда од 19х.

У овом предвању професор Вукомановић се бави тезама о ревитализацији религије у савременом друштву кроз два различита, али комплементарна теоријска аспекта. С једне стране појам религије био је поново размотрен у светлу промена које су се дешавале крајем 20. и почетком 21. века. Релогиозни аспекти глобализације су такође део овог процеса. Уместо да се питамо шта религија јесте или шта она чини, Вукомановић се више базира на питању шта религија подразумева-имајући у виду на првом месту различите аспекте или конститутивне елементе религије (тј. дискурс, праксу, заједницу и институцију). Другим речима, који аспекти религије доживљавају ревитализацију, ако је ревитализација религије, а не религиозности уопште у питању? Са друге стране, он испитује сам концепт модерности у савременом друштву узимајући у обзир разноврсност савремених културних програма, као и њихове сталне динамике. Религија данас улази у веома комплексну интеракцију са идеолошким, политичким, културним и економским системом. У свету окарактерисаном великом дислокацијом етничких, религијских и културних мањина, религијске институције постају потенцијални носиоци колектива и групних идентитета.
Религија и институције цркве често одговарају на изазове модернизације и секуларизације јединственом “религизацијом модерности”. Заузврат, свака етнификација или религизација политика је изазов за индивидуална људкса права.
——————————————————————————————————
BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE је уметнички пројекат који ће се одвијати на релацији Београд, Приштина, Цирих у периоду од јула до септембра 2015. године. Циљ пројекта је да се створи платформа у оквиру које ће учесници кроз заједнички креативни процес покушати да изразе своје реакције на питање У шта ти верујеш? Питање веровања је универзално и фундаментално за сваког човека и чврсто је везано за све наше поступке и одлуке које доносимо. Овај изазов треба да подстакне уметнике да кроз процес истраживања дођу до резултата/радова који ће представити њихову реакцију на ово кључно питање, које је свима заједничко, без обзира на постојеће друштвене, политичке и све друге различитости.

Више информација о догађају и актовностима пројекта можете наћи на:
http://www.baushtelle.org/
https://www.facebook.com/baushtelle
Ukoliko imate pitanje pišite nam na info@baushtelle.org

Loading...