РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ ЗА ПРОГРАМ 2016. ГОДИНЕ

15.07.2015-31.12, 12:48.
blank-image

Савет Ликовне галерије Културног центра Београда, у мандату 2015/2016. радио је у саставу: Бојана Бурић, уметнички директор Факултета ликовних уметности у Београду, Љиљана Ћинкул, директорка Галерије “Графички колектив” и ликовни критичар листа “Политика” и Гордана Добрић, кустос Ликовне редакција Културног центра Београда.

На конкурсу Ликовне галерије за програм самосталних и ауторских изложби за наредну годину конкурисало је 115 уметника из наше земље и иностранства. На основу увида у конкурсни материјал Савет Галерије се определио да 7 слободних термина распореди на самосталне изложбе и пројекте уметника из Србије.

У програму Ликовне галерије такође ће бити организоване традиционалне изложбе: Критичари су изабрали, добитника “Награде Лазар Трифуновић” за 2013. годину, Ирине Суботић и Милана Попадића, 11. Београдска интернационална недеља архитектуре, изложба добитника награде КЦБ на 55. Октобарском салону 2014. Мише Младеновића и изложбе из иностранства – “Два света” на којој излажу ауторке Даница Дакић, БиХ/Немачка, Вашја Наир, Индија/Велика Британија, Џани Ал Ани, Ирак/Велика Британија, и изложба 56. Октобарског салона, аутора Дејвида Елиота, Велика Британија.

ИЗВЕШТАЈ САВЕТА ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ
После увида у материјал конкурса Савет је предложио следеће изложбе и пројекте за програм у 2016:

1. Љиљана Шуњеварић, Новодевичанско, слике
2. Маја Миловановић, пројекат Мит о градитељу, амбијентална поставка
3. Ивана Милев, Бојана Атлија, Нина Галић, скулптуре
4. Драгана Илић, Нови пријатељи и 4 Д, скулптуре
5. Маја Симић, Аутопортрети, дигитална графика
6. Жељка Момиров, инсталација
7. Саша Ракезић, Мала открића, стрип

Образложење:
У своме раду чланови Савета су се руководили пропозицијама Конкурса, начелима садржаним у Правилнику о раду Ликовне галерије и стратегијом програма Галерије. Разлози за избор наведеног конкурсног материјала за програм у 2016. су следећи:
1. Једногодишњи програм изложби Ликовне галерије Културног центра Београда Савет сагледава као увид у актуелну уметничку продукцију уметника из Србије, на основу препознавања и представљања персоналних поетика и нових индивидуалних постигнућа, полазећи од става да иза стваралаца о којима је реч већ стоје запажене излагачке праксе и референтна уметничка критика.
2. Излагачки програм Ликовне галерије Културног центра Београда кроз опусе уметника треба да прикаже аспекте, ширину сцене и домете виталне уметничке продукције, са свим особеностима локалног карактера и одмеравањима на интернационалној сцени.
3. Одабране изложбе представљају актуелну сцену у медијском, тематском и генерацијском контексту.
При избору пројеката Савет је водио рачуна о динамици излагања аутора у градским и другим излагачким просторима у окружењу и на иностраној сцени. Савет се такође руководио реалним могућностима за реализацију одабраних изложби с обзиром на ограничен буџет и смањене могућности презентације. У процесу селектовања материјала Савет је закључио да и поред великог броја поднешених предлога овогодишњи конкурс квалитативно не репрезентује на најбољи начин актуелну сцену савремене визуелне уметности у нашој земљи.

У Београду, 15. јул, 2015. године

Бојана Бурић, Љиљана Ћинкул и Гордана Добрић

Биографије излагача

Loading...