Јул у галеријама Културног центра Београда

02.06.2015-25.07, 13:15.
blank-image

„Млади Роми и друге приче“, Садко Хаџихасановић – Ликовна галерија, „Тело као доказ“, ауторка концепта мр Ивана Томановић – галерија Артгет, „Артистс‘ Филм Интернатионал“ – галерија Подроом
Изложбе су отворене за публику до 25. јула, радно време галерија је од 12 до 20 сати, осим недељом.

У Ликовној галерији КЦБ-а представљамо изложбу Садка Хаџихасановића Млади Роми и друге приче. У питању је најновији циклус слика и цртежа Садка Хаџихасановића, југословенско-канадског уметника из његовог актуелног стваралачког опуса 2013-2015. Реч је о тематском циклусу у коме се аутор посвећено бавио истраживањем идентитета младих Рома у амбијенту једног типичног банатског села на северу землје у близини румунске границе чије је ликове са великим симпатијама забележио у својим цртежима и пренео на сликарска платна. Садко Хаџихасановић је био члан култне уметничке групе „ЗВОНО“ у Сарајеву која је у БиХ сликарство унела раскид са традицијом реалистичког третмана мотива приближивши се идејама савременог покрета конкретизма у поезији и популарној култури 80-их година. Од одласка у Канаду 1993. године излагао је на више од 60 самосталних, групних и тематских изложби у целој некадашњој Југославији и на многим изложбама у државним и приватним музејима и галеријама у Канади и Северној Америци. лзложбу ће отворити Њ.Е. Филип Пинингтон, Амбасадор Канаде у Србији.

Ауторска изложба мр Иване Томановић представља по свом осећају представнике нове генерације уметника фотографије који највише обећавају у тематској изложби Тело као доказ у галерији Артгет, Културног центра Београда. Изложба окупља седам младих аутора окупљених око једне теме – ТЕЛО.
Екатарина Митковић, Јована Младеновић, Луна Јовановић, Марија Ковач, Горан Тешановић, Немања Живковић и Срђан Ђурић. Они су дипломирани уметници и студенти Академије уметности у Новом Саду и Факултета примењених уметности у Београду. Њихови радови „говоре“ о неисцрпној снази медија фотографије, њеној моћи трансформације и прилагођавања новим тенденцијама, формама, технологијама и успешности да остане препознатљива у тачности приказа света који не бисмо смели да посматрамо само очима већ целокупним мисаоним и тактилним бићем, које своје најдубље сензације доживљава управо кроз тело.

У галерији Подроом представљамо седмо издање Међународне изложбе видео радова у оквиру пројекта Артистс‘ Филм Интернатионал са темом КОНФЛИКТ. Одабрани уметници овој теми приступају из најразличитијих перспектива и окружења. Уметници: Вахап Авşар, Едуардо Басуладо,Танyа Буссе & Емилија Скарнулyте, Пиотр Wyсоцки & Доминик Јаловински, Евгенy Гранилсхцхиков, Срђан Кеча, Тран Луонг, Бригит Мццаффреy, Карен Мирза & Брад Бутлер, Паллави Паул, Yама Рахими, Диего Тонус, Лее Каи Цхунг, Анатолy Схуравлев. У избору Културног центра Београда, а у оквиру изложбе у галерији Подроом, биће приказана два филма Срђана Кече. Мираж који београдска публика није имала пуно прилике да види, продуциран је 2011. а снимљен у Дубаију непосредно након налета светске економске кризе. Други, Музеј револуције, премијерно је био приказан у павиљону Србије на Бијеналу архитектуре у Венецији 2014, а говори о назавршеном пројекту Вјенчеслава Рихтера, који је требало да буде изграђен на Новом Београду, као једна од најистакнутијих грађевина социјалистичке Југославије – Музеј револуције. Срђан Кеча је је филмски редитељ и визуелни уметник. Позван је да од 2015. предаје на катедри за документарни филм на Универзитету у Стенфорду.

 

Loading...