САДКО ХАЏИХАСАНОВИЋ, Млади Роми и друге приче, слике и цртежи

02.07.2015-25.07, 13:22.
blank-image

Изложба Садка Хаџихасановића Млади Роми и друге приче представља најновији циклус слика и цртежа овог југословенско-канадског уметника из његовог актуелног стваралачког опуса 2013-2015.
Реч је о тематском циклусу у коме се аутор посвећено бавио истраживањем идентитета младих Рома у амбијенту једног типичног банатског села на северу землје у близини румунске границе чије је ликове са великим симпатијама забележио у својим цртежима и пренео на сликарска платна.
На сликама великих формата (160×190 цм) рађеним техником улја на платну и сликама мањих димензија (60×70 цм) рађених техником улја на масониту и серијом истоимених цртежа из скицен блока, које је претходних година са великим успехом излагао у угледним државним и приватним галеријама широм Канаде и у Северној Америци, уметник је младе лјуде портретисао у спонтаним позама и са сугестивним изразом лица и говора тела, у окружењу обојеном живим бојама и са носталгичним сећањем на детињство и невиност раног доба. Иако су портрети ромских тинејџера насликани у традиционалном амбијенту села, ликови младића и девојака носе обележја препознатлјиве културе савременог доба – од џинса и присуства познатих ликова из цртаних филмова на гардероби, до присуства симбола глобалног света као што су брендови освежавајућих пића фанте и кока-коле које држе у руци, или популарна марке бицикла који возе један од насликаних ликова. Сентиментални однос према детињству и идиличном сеоском пејсажу исказан је и кроз хумор и гег када уметник слика насмејани пар који се купају у премалом лавору (Балкан Сwимминг поол, 2013) или портретише дечака са срећним изразом лица и ципелама који које увелико превазилазе величину његових стопала.

Садко Хаџихасановић је рођен 1959, у Босни и Херцеговини, бившој Југославији. Завршио је сликарство на Академији ликовних умјетности у Сарајеву 1982, а 1983-84. године магистарске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, код проф. Раденка Мишевића и Чедомира Васића. Био је члан култне уметничке групе „ЗВОНО“ у Сарајеву која је у БиХ сликарство унела раскид са традицијом реалистичког третмана мотива приближивши се идејама савременог покрета конкретизма у поезији и популарној култури 80-их година. Од одласка у Канаду 1993. године излагао је на више од 60 самосталних, групних и тематских изложби у целој некадашњој Југославији и на многим изложбама у државним и приватним музејима и галеријама у Канади и Северној Америци. Са групом Збоно излагао је у Тате Модерн у Ливерпулу, Енглеска. Остварио је студијске боравке у Нјујорку и Шпанији. Нјегова дела се налазе у Нациолалној галерији БиХ и Музеју града Сарајева, Народном музеју у Београду, УГ „Надежда Петровић“ у Чачку, Градској галерија Сомбор. У Канади његове слике се налазе у Уметничкој галерији ГВЕЛФА, Уметничкој галерији Хамилтон, МцЛарен уметничком центру у Берију и у другим збиркама. Предаје визуелну уметност у Торонту, Барију и Гуелфу, Онтаријо. Заступа га Паул Петро Галлерy, Торонто.

Одржавање изложбе подржали су Цанадиан Цоунцил оф тхе Артс, Амбасада Канаде у Србији и Град Београд-Секретаријат за културу.

Изложбу отвара Нј.Е. Филип Пинингтон, Амбасадор Канаде

Loading...