Светски дан музике

21.06.2015, 18:00.
blank-image

Сваке године 21. јуна широм света се одржавају бројни концерти којим се обележава Светски дан музике. Као и до сада, ми се придружујемо прослави!
Првог дана лета, 21. јуна музичари (аматери и професионалци) одржавају бројне концерте широм света, обележавајући на тај начин Светски дан музике. За ове догађаје није вам потребна улазница јер се одржавају ван концертних дворана, то јест на трговима, у парковима, па чак и на станицама градског превоза. Светски дан музике (Тхе Фêте де ла Мусиqуе) је први пут обележен 1982. године а покретач овог догађаја било је француско Министарство за културу.

Културни центар Београда ће овом приликом за публику приредити, такође на отвореном простору код фонтана испред КЦБ-а, концерте Београдског дувачког оркестра и Дечјег хора Талија

Програм:
18:00 Концерт Београдског дувачког оркестра
диригенти: Влада Мустајбашић и Александар Ђуров

19:00 Концерт Дечјег хора Талија
диригент:Оливера Остојин

Променадни наступи типичног концертног дувачког оркестра на отвореном простору симбол су сваког европског града. Београдски дувачки оркестар је 15 година (од 1995. до 2010. године) био управо такав симбол Београда. О овом сведочи више од 80 наступа на отвореним просторима и 15 наступа у концертним салама од којих су три, одржана у Великој сали Коларчеве задужбине, снимлјена и емитована на програмима Радио Београда.
Оркестар чине дрвени дувачки инструменти – флауте, обое, фаготи, кларинети и саксофони; лимени дувачки инструменти – трубе, хорне, тромбони, тенори/баритони и бас тубе; ударачки инструменти и контрабаси или бас гитара.
Оркестар окуплја већ доказане београдске музичаре раме уз раме са младим снагама, студентима или тек завршеним музичарима, које воде диригент и оркестратор Владимир Мустајбашић, један од најболјих познаваоца дувачког оркестра на простору бивше Југославије и диригент Александар Ђуров.

Дечији хор Талија је започео са радом крајем 2012. године, као једна од секција АКУД Бранко Крсмановић, на челу са диригентом Оливером Остојин. У априлу 2013. године, хор постаје део Уметничког центра Талија, са седиштем у Новом Београду, где и данас ради. Гостовао је у Јутарњем програму РТС-а, Студија Б, као и у емисији Жикина шареница. Репертоар хора чине традиционалне народне песме, дела духовне, дечије и популарне музике, домаћег и интернационалног карактера. Хор је учествовао на Фестивалу дечијих хорова ФЕДЕХО 2014. године и на Другом фестивалу дечијих хорова у Новим Бановцима.
Дечији хор Талија окупља децу узраста од 5 до 14 година.

Loading...