Међународни програм „Размишљање о капитализму“ Рефлецтионс он Цапиталисм

22.06.2015-27.06, 13:44.
blank-image

КУЋА КУЛТУРЕ ФМК, ИНСТИТУТ ЗА ФИЛОЗОФИЈУ И ДРУШТВЕНУ ТЕОРИЈУ, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАДА, ФРАНЦУСКИ ИНСТИТУТ У СРБИЈИ, ИЛИЈА М. КОЛАРАЦ, РЕКТОРАТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ, ГОЕТХЕ ИНСТИТУТ
Предавања, округли столови и семинари, међународна конференција
Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду у сарадњи са Француским Институтом у Србији и Културним центром Београда позива Вас да присуствујете међународном програму „Размишљања о капитализму“ (Рефлецтионс он Цапиталисм) од 22. – 27. јуна. Поред предавања, округлих столова и семинара, програм укључује и међународну конференцију „Мислити с ону страну капитализма“ (Тхинкинг Беyонд Цапиталисм) која ће се одржати од 24. – 26. јуна ове године. Програм ће окупити на десетине водећих светских стручњака и преко 70 домаћих и страних излагача. Сви догађаји су јавни.

Од разбуктавања економске кризе 2008. године, постало је јасно да је капитализам заједнички проблем свих нас, а да су друштвене анализе и теорије кризе изузетно значајне и за ширу јавност. Институт за филозофију и друштвену теорију је стога одлучио да уз јавну расправу и водеће светске стручњаке постави низ кључних питања, пре свега: како је уопште могуће говорити о савременом капитализму? На који начин разумети данашњу економску ситуацију? Данас не постоји слагање чак ни око тога да ли је финансијска криза само пролазна ствар или симптом дубље кризе самог капитализма, система који је током своје историје непрестано пролазио кроз кризне периоде. Да ли ће се онда и после ове кризе систем вратити на ноге или је овога пута његов пад неизбежан? Да ли ова криза служи управо томе да све остане исто или успева да укаже на кључне недостатке капитализма?
Можда кризе нису ситуације које коче мишљење, већ га управо чине нужним.

У оквиру програма предавања ће одржати: Анселм Јаппе (Цоллèге интернатионал де пхилосопхие, Парис), Алеx Демировиц (Университäт Франкфурт ам Маин),Цатхерине Самарy (Университé Парис Даупхине), Цлаус Оффе (Хертие Сцхоол оф Говернанце, Берлин), Г. М. Тамáс (ЦЕУ, Будапест), Гéрард Думéнил (Университé Парис 10, Парис), Кристен Гходсее (Боwдоин Цоллеге, Брунсwицк), Лауренце Фонтаине (ЦНРС, Парис), Маеве Цооке(Университy Цоллеге Дублин), Младен Лазић (Университy оф Белграде), Симон Сусен (Цитy Университy, Лондон), Тони Пруг (Qуеен Марy Университy оф Лондон), Уго Маттеи (Университy оф Цалифорниа, Хастингс Цоллеге оф тхе Лаw / Университà ди Торино), Wолфганг Меркел (WЗБ, Берлин Социал Сциенце Центре), Растко Мочник (Университy оф Љубљана), Yанн Моулиер-Боутанг(Университé Тецхнологиqуе де Цомпиèгне) и други.

Сви догађаји у оквиру програма су бесплатни и отворени за све.

За детаљније информације, посетите:
Сајт конференције, Фацебоок евент

Контакт: ifdt.capitalism@gmail.com

Loading...