11. NORDIJSKA PANORAMA // Predstavljanje knjige Lene Andešon „Ogrešenje – roman o ljubavi“

09.06.2015, 14:12.
blank-image

Izdavač: Odiseja, Beograd, 2015.
Predstavljanje knjige Lene Andešon Ogrešenje, roman o ljubavi
Izdavač: Odiseja 2015.
Prevod: Suzana Živković

Učestvuju: Spomenka Krajčević, Suzana Živković i Marija Vukosavljević
U saradnji sa Fondacijom Balkankult

Roman Ogrešenje – roman o ljubavi nagrađen je najprestižnijom književnom nagradom u Švedskoj – „August” (prema Augustu Strindbergu) za 2013. godinu. „To je ozbiljna igra u kojoj se, glavni likovi, Ester i Hugo sreću u bezvremenoj drami o strasti i moći, slobodi i razumu, drami koju spisateljica ne samo oblikuje već i secira. Koristeći okrutni humor i izuzetnu preciznost, Lena Andešon razotkriva sistematičnu samoobmanu zaljubljivanja“, ističe žiri za dodelu ove nagrade.
Ester Nilson, junakinja romana Ogrešenje – roman o ljubavi švedske književnice Lene Andešon, veruje da joj moćan intelekt, odlično obrazovanje i otvorenost prema svetu omogućavaju da stekne pouzdan uvid u značenje mnogih pojava. Kada se, zahvaljujući pozivu da održi predavanje o uglednom likovnom umetnikom Hugu Rasku, kome se divi kao stvaraocu i čoveku s visokom moralnom svešću, upozna s njim, divljenje prerasta u fasciniranost. Hugovi signali govore joj da je put ka njemu otvoren, što razbuktava njenu čežnju i uvodi je u vezu koju isprva doživljava kao ostvarenje svojih suštinskih potreba. Pokazaće se, međutim, da u tome greši, kao što će pogrešiti mnogo puta u nastojanju da razume Hugovo ponašanje. Njena velika pronicljivost postaje oružje nade koja je drži u stanju opsesije i uvlači u spiralu samopovređivanja, vodeći je u sve dublji ponor. S obzirom na upečatljivost lika glavne junakinje, žestinu njene borbe i razmere njenog slepila, moguće je očekivati da će u veku u kome je nastala Ester Nilson postati podjednako istaknuta književna markacija ljubavne opsesije kakve su u svom vremenu bili likovi Eme Bovari i Šarla Svana.
Izuzetan prijem na koji je roman naišao u Švedskoj, kao i njegovi prevodi na vodeće svetske jezike, podstakli su Lenu Andešon da objavi nastavak životne priče Ester Nilson.

Lena Andešon (Lena Andersson), rođena je 1970. godine u Stokholmu. Odrasla je u stokholmskom predgrađu Tensta, a u Tošbiju, u oblasti Vermland, upisala sportsku gimnaziju. Tada je počela i da se takmiči u nordijskom skijanju, ali kad otkrije ljubav prema pisanju i shvati da joj je knjiga važnija od sporta, tu školu napušta da bi na stokholmskom Univerzitetu diplomirala engleski, nemački i politikologiju. Radi kao književna kritičarka u dnevnom listu Svenska Dagbladet i kolumniskinja u dnevnim novinama Dagens Nyheter i časopisu Fokus. Prvu knjigu Da li je to sve?(Var det bra så?) objavila je 1994. godine, slede romani Vredni muškarci i žene (Duktiga män och kvinnor, 2001) i Vi ste, znači, iz Švedske (Du är alltså svensk?, 2004), a romanom Patkovgrad (Duck City, 2006) privlači pažnju kako švedske tako i međunarodne književne javnosti. Ta knjiga Lenu Andešon predstavlja kao oštru satiričarku sklonu groteski. Patkovgrad je fantazmagorična slika društva blagostanja kome preti propast zbog zavisnosti građana od slasne i masne hrane. Više od devedeset odsto stanovnika je predebelo i boluje od dijabetesa, a najmoćniji čovek u zemlji, vlasnik čitave prehrambene industrije, radnike isplaćuje insulinom. Kad predsednik države objavi rat gojaznosti – takozvanu Operaciju Ahab ili Borbu protiv belog kita – zemlju zahvata masovna histerija. Dok predsednik redovno izveštava javnost o napretku u smanjivanju svoje telesne masnoće, vojnici upadaju u kuće i mere građane, pri čemu najdebljima preti interniranje u logore. Televizija svakodnevno izveštava o ubistvima debelih ljudi, a u okviru opšteg prevrednovanja u skladu s novim ciljem, Beket, sa svoja četiri procenta telesne masnoće, biva proglašen za najboljeg pisca svih vremena. Represija izaziva pojavu tajnih mesta na kojima se građani prepuštaju strasti prema jelu, a u porno-klubovima glavna opscenost su prizori prežderavanja.
Društvena angažovanost i britkost uma koju potvrđuju i knjige Završena partija (Slutspelat, 2009) i Razum i nadmenost (Förnuft och högmod, 2011) doneli su Leni Andešon ugled veoma pronicljive kritičarke aktuelnih društvenih prilika. Spisateljica, međutim, svoj pogled koji skenira iznenada usmerava na sferu privatnosti i 2013. godine objavljuje zbirku pripovedaka Ničija mama (Ingens mamma-antologi) i knjigu Ogrešenje – roman o ljubavi (Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek).

Loading...