Отварање филмског фестивала ШПАНСКИ МЕТАР 2015 „Ми и свет око нас“

21.05.2015, 14:57.
blank-image

Под слоганом „Ми и свет око нас“ у Дворани Културног центра Београда од 21. до 25. маја 2015. године одржава се традиционални филмски фестивал Шпански метар који осму годину узастопно раде Институт Сервантес у Београду и Културни центар Београда.

Фестивал отвара филм „Слутње“ редитеља Сантјага Табернера који је и гост овогодишњег Шпанског метра.

СЛУТЊЕ (Пресентимиентос / Инсиде Лове) Шпанија 2013. 100’
режија: Сантјаго Табернеро
сценарио: Сантјаго Табернеро и Едуардо Нориега, по роману “Предосећаји”, Кларе Санћес
фотографија: Пабло Росо
музика: Жоан Валент
улоге: Едуардо Нориега, Марта Етура, Ирене Есколар, Алфонсо Басаве…

Хулија и Феликс су млади пар из средње класе чија веза пролази кроз тежак период. Неколико дана на мору могли би да представљају прилику која им је потребна да изгладе однос и поново се заљубе. По доласку у насеље у којем ће провести одмор, почињу да се свађају и Хулија узима ауто и одлази. Ноћ је, и услед громогласне буке једне саобраћајне несреће стаје у зауставној траци и излази из аутомобила да провери шта се десило. На њено изненађење, нема ничег необичног. Вративши се у ауто, види да јој је неко украо ташну са документима, новцем и мобилним телефоном. Као да све то није довољно, но успева да пронађе пут ка насељу, изгубила се. Тако почиње Хулијино и Фелисково мучно путешествије кроз које ће тражити једно друго у непознатим крајевима, и које ће открити велика тајне у њиховим срцима и натерати их да донесу велике одлуке да би повратили своју љубав.

САНТЈАГО ТАБЕРНЕРО (1961)
Завршио је студије новинарства на Универзитету у Навари 1984. а две године касније почео је да ради на телевизији најпре као новинар а потом као уредник бројних програма. Написао је сценарије за филмове Карлоса Сауре (Такси, 1996) Херарда Ерера (Заобилазница до раја, 1994) Данијела Калпарсора (Асфалт, 2000)… У другој половини деведестих почео је да режира кратке филмове, популарне телевизијске шоу програме. Први играни филм „Живот и боје“ режирао је 2005. године и на фестивалу у Ваљадолиду добио награду публике. „Слутње“ су његов други играни филм.

Loading...