Представљање књиге Радомира Константиновића НА МАРГИНИ

19.05.2015, 15:15.
blank-image

Издавач: ИКД Университy пресс – Магистрат издања, Сарајево, 2013.
Учествују: Латинка Перовић, Миле Бабић, Славко Шантић, Драган Марковић и Бранко Ромчевић
Модерира: Иван Миленковић

Прва, и за сада једина књига текстова из заосташтине Радомира Константиновића (1928 – 2011) објављена је у Сарајеву 2013. Две године након њеног појављивања биће представљена у Београду.

У периоду од 1966. до 1979. године Радомир Константиновић је на Трећем програму Радио Београда, у тада утицајној емисији “Радомир Константиновић прелистава часописе”, коментарисао југословенску, пре свега књижевну периодику. У књизи “На Маргини” сарајевски издавач ИКД Универсситy пресс сакупио је Константиновићеве текстове о сарајевским часописима, међу којима су били “Израз”, “Одјек” и “Живот”. Текстови су дати према времену њиховог првобитног емитовања (1966-1979).

“Константиновић се не бави часописом као таквим, нити коментарише њихову уређивачку политику. Он се задржава на проблему који покреће одређени текст, коментарише поетичке карактеристике некога писца, или у игри слободних (премда не и произвољних) асоцијација, на себи својствен начин развија филозофску рефлексију користећи материјал који проналази у поменутим часописима. Константиновић није правио класичне осврте на часописе, нити се упуштао у отворене полемике, али су његови коментати неретко писани тоном који се могао доживети и као својеврсна критика. Најзад, познавалац Константиновићевог дела и у овим ће текстовима препознати посебност његовог начина мишљења – ту оригиналну измештеност из свега што се тада могло преонаћи на овдашњој сцени. У овим се текстовима још једном сусрећемо са језичком бујицом коју, чини се, не зауставља ништа док не дође до наумљеног циља.”
И. Миленковић

Издавач “Университy пресс” је 2009. године објавио и прво сарајевско издање Константиновићеве “Философије паланке”.

Loading...