ХАУХА – РАЈ НА ЗЕМЉИ (Аргентина, Данска, Француска, Мексико, САД, Немачка, Бразил, Холандија) 2014, 109’

03.05.2015-20.05, 15:36.
blank-image

режија: Лисандро Алонсо; сценарио: Лисандро Алонсо, Фабијан Касас; фотографија: Тимо Салминен музика: Виго Мортенсен; улоге: Виго Мортенсен, Гита Нерби, Вилбјерк Малинг Агер; награде: Кан – ФИПРЕСЦИ у програму ИЗВЕСТАН ПОГЛЕД, Ган – специјално признање за режију, Уелва – награда за најбољу камеру; дистрибуција: ДЕЛТА ВИДЕО
Дански генерал Динесен, послат на задатак у беспућа Патагоније из које Шпанци протерују староседеоце, кренуће на путовање у та иста беспућа не само по задатку него и да би пронашао четрнаестогодишњу кћерку Ингеборг, која је побегла са војником. Легенда каже да је Хауха земља изобиља и среће и многи су безупешно покушавали да је пронађу. Али, за сада је извесно, да се са тог пута нико није вратио.
У овом филму Лисандра Алонса мит и стварност се сурвавају једно у друго, остављајући гледаоца да се пита да ли је један сан завршен пре него што је други започео. Они који су отворени за различите могућности филмског језика дивиће се Алонсовој способности да држи пажњу гледаоца, нудећи пределе, покрет, звук, као и различите теме – о родитељима и деци, колонијализму и његовим последицама – на дискретан, више него експлицитан, начин.
Интересантно је да је музику за филм писао тумач главне улоге, Виго Мортенсен. После саундтрека “Арагорново крунисање” у “Господару прстенова – повратак краља” , Мортенсену је први пут аутор комплетне филмске музике. Такође, куриозитет је да је директор фотографије био Тимо салминем, човек чији је опус апсолутно у знаку филмова браће Каурисмаки.

Loading...