Концерт дуа Зораида Авила Пења и Смиљка Исаковић – 14. међународни фестивал харфе

04.05.2015, 15:43.
blank-image

Културни центар Бегроада и Удружење харфиста Србије остварују сарадњу у оквиру 14. међународног фестивала харфе заједнички организујући концерт реномиране шпанске харфисткиње Зораиде Авиле Пење и наше познате чембалисткиње Смиљке Исаковић. Занимљива и ретка комбинација инструмената донеће ново звучно искуство нашој публици.
Програм:

Антонио Солер Концерт бр. 1 за два инструмента у Ц-дуру
Анданте – Минуе

Светислав Божић Под сводом снежног јутра, за две харфе

Педро Јозеф Бланко Концерт у Г-дуру

Ралф Вон Вилијамс Фантазија на тему Греенслеевес

Антонио Солер Концерт бр. 3 у Г-дуру
Андантино – Минуе

Луиђи Бокерини Фанданго

 

Биографије извођача:
Зораида Авила Пења је дипломирала и магистрирала на Конзерваторијуму Чајковски у Москви у класи чувене харфисткиње Вере Дулове. Такође, 1989. године је стекла звање АРЦМ (Ассоциате оф Роyал Цоллеге оф Мусиц) на Краљевском колеџу у Лондону. Освојила је награде на интернационалним такмичењима и фестивалима, као што су награда на Међународном такмичењу харфе (СССР, 1984) и шпанска награда Андрéс Сеговиа. Наступала је у Венецуели, СССР-у, Русији, Бугарској, Енглеској, Белгији, Данској, Алжиру, Португалу, Југославији, Грчкој, Норвешкој, Индији и Кини. У неким од ових земаља је наступала и на телевизији, а њени снимци се често емитују на различитим радијским станицама широм света.
Наступала је на бројним интернационалним такмичењима као што су И Латиноамерички фестивал харфе у Сан Хозеу, Костарика, XВ Фестивал у Есторилу, Португал, ИИ Светски фестивал харфе у Кардифу, Велс, ВИИ Музички фестивал Ел Хатилло, Венецуела, Светски конгрес храфиста у Копенхагену, Данска и В европски симпозијум харфиста у Амстердаму, Холандија. Снимила је компакт диск са ансамблом Исолда (1989). Њена соло издања су добила похвалу међународне критике: на ЦД-у Између два света (Бетwеен Тwо Wорлдс, 1986) се налазе транскрипције за харфу и посвећен је Никанору Забалети, док је на ЦД-у Стазе (Патхс,1998), који је издао Универзитет Курасаоа, Зораида Авила Пена показала и своје умеће као аранжер музике Јужне Америке. Била је члан жирија бројних такмичења. Као председник удружења Исолда Цултурал Ассоциатион, организује интернационално такмичење камерне музике са харфом Цонцурсо Ибéрицо де Мúсица де Цáмара цон Арпа које се одржава сваког фебруара у Мадриду. Као специјална гошћа је 2008. године учествовала на фестивалу Душа харфе (Тхе соул оф тхе Харп) у Москви, где је одржала и предавање о шпанској музици за харфу. Координирала је издањима комапкт дискова Исолда сингс Талес (2008, 2010, 2012). Добила је на коришћење харфу која је припадала харфисти Никанору Забалети. На овом инструмент је одржала турнеју као солиста и са ансамблом Исолда.
Смиљка Исаковић коју инострана и наша стручна критика назива Краљицом чембала и Првом Дамом чембала магистрирала је два инструмента: клавир на ФМУ у Београду и Конзерваторијуму Чајковски у Москви, и чембало на Краљевском Конзерваторијуму у Мадриду. Наступала је широм Европе, у САД, Јужној Америци, на Исланду и на Куби, увек са одличним критикама. У бившој Југославији је редовно свирала на свим великим фестивалима, а сада и широм Србије, носећи своје чембало. Снимила је неколико носача звука за издавачке куће у земљи и САД, а њени снимци налазе се у медијским кућама у земљи и иностранству. Докторирала је на примени менаџмента у музичко-сценским уметностима и пише текстове за различите медије, од који су јој објављене до сада четири књиге. Смиљка Исаковић увршћена је у Интернатионал Wхо ис Wхо ин Мусиц (Кембриџ), а од стране Америчког биографског института (АБИ) ушла је у 5000 личности света као Прва Дама чембала. Њено име налази се у Ко је ко у Србији и међународној Енциклопедији чембалиста и оргуљаша (Ст Петерсбург). Носилац је престижне међународне Масарикове награде за уметност, коју је пре ње за музику добио Лучиано Павароти. Признање Међународни музичар 2003. добила је у Кембриџу, 2005. године – Златну значку Културно-просветне заједнице Србије, за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе, а 2014. награду Музика Класика за најбољу књигу о музици у 2013. године (Виђења, РТС).

Више о програму 14. међународног фестивала харфе (3-6. мај 2015.) можете наћи на: www.harfa.rs

Loading...