Концерт дуа Љиљана Несторовска и Љубиша Јовановић – 14. међународни фестивал харфе

04.05.2015, 19:30.
blank-image

Културни центар Бегроада и Удружење харфиста Србије остварују срадњу у оквиру 14. међународног фестивала харфе заједнички организујући концерт наших реномираних музичара и професора ФМУ харфисткиње Љиљане Несторовске и флаутисте Љубише Јовановића који ће представити дела домаћих аутора.

Програм:
Енрико Јосиф
Монодија за флауту и харфу

Дејан Деспић
Медитација за флауту и харфу

Драгана С. Јовановић
Violet за соло харфу

Драгана С. Јовановић
Tри момента Per Amore di Giglio за флауту и харфу

Исидора Жебељан
Felicia за флауту и харфу

Ивана Стефановић
Знакови поред пута за флауту и харфу

Душан Радић
Импровизација за флауту и харфу

Биографије извођача:
Љиљана Несторовска је дипломирала и магистрирала харфу на Факултету музичке уметности у Београду у класи Милице Барић. Већ преко 30 година активна је као педагог, најпре у Музичкој школи Мокрањац, а затим на Факултету музичке уметности, где је данас редовни професор и Шеф полиинструменталне катедре. Такође је била ангажована као професор на Музичкој академији у Сарајеву. Постигла је изузетне педагошке резултате, а њени ученици и студенти добитници су преко 100 награда на националним и међународним престижним такмичењима. Готово сви студенти наставили су активно да раде као харфисти у землји и иностранству, као извођачи и педагози, наставлјајући далје да пропагирају харфизма у Србији.
Љилјана Несторовска је добитник признања као што су Сребрна медалја и награда Универзитета уметности у Београду, Награда Удружења музичких педагога Србије за вишегодишње врхунске резултате у педагошком раду и Захвалница за изузетне заслуге и допринос развоју ФМУ.
Редовно наступа као солиста и камерни музичар широм Србије и у иностранству (Швајцарска, Аустрија, Мађарска, Словенија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора, Бразил, Канада…). Члан је Београдског квартета харфи и Ансамбла за модерну музику, као и великог броја некласичних камерних састава. Редовно сарађује са Гудачима Св. Ђорђа, Гудачким оркестром Сковран, Хором Цоллегиум Мусицум, као и нашим истакнутим музичарима флаутистом Љубишом Јовановићем, обоистом Бориславом Чичовачким, виолинисткињом Весном Јансенс и сопраном Људмилом Грос. Учествовала је на великом броју фестивала: БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Међународни фестивал харфе у Београду, Фестивал харфе у Рио де Жанеиру, Баш-Чаршијске ноћи у Сарајеву, Мермер и звуци у Аранђеловцу, Дубровачке летње игре, Међународна трибина композитора.
Активна је и као оркестарски музичар. Љилјана Несторовска је стални хонорарни соло харфиста Сарајевске филхармоније и опере од 2000. године, и Црногорског симфонијског оркестра од 2010. године. Повремено наступа са Симфонијским оркестром Ниша, и Уметничким ансамблом војске.
Љилјана Несторовска је инспирисала и ангажовала велики број домаћих композитора да пишу дела за харфу, која је изводила у землји и иностранству.

Љубиша Јовановић је дипломирао и магистрирао у Београду у класи проф. Миодрага Азањца. Усавршавао се у класи проф. Кристијана Лардеа у Паризу и Орел Николеа у Базелу. Зваршио је конзерваторијум Л’Ецоле Нормал Супериеур де Мусиqуе де Парис 1983. године и стекао Дипломе Супериеур де Цонцертисте.
Свирао је на свим значајним фестивалима у бившој Југославији, као и у Француској, Швајцарској, Кини, Италији, Аустрији, Немачкој, Русији, Румунији, Великој Британији, Алжиру, Финској, Данској, Украјини, Јузној Африци, Норвешкој, Аргентини.
Љубиша Јовановић је добитник најпрестижнијих награда и друштвених признања као што су Априлска награда Града Београда (2008, 2013), Светосавска награда за посебан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији (2009), Златна медаља поводом 75 година постојања Београдске филхармоније (1998), Сребрна медаља Универзитета уметности за достигнућа у унапређењу наставе (2000), Прва награда за интерпретацију на Интернационалној трибини композитора (1992, 1998), Златни Беочуг за уметничка достигнућа (1992), Годишња награда Удружења музичких уметника Србије (1992).
Водио је мајсторске курсеве у Немачкој, Аргентини, Италији, Украјини, Норвешкој, Кини, Јужној Африци, Румунији, Хрватској, Црној Гори и Србији. Имао је прилику да наступа са најзначајнијим флаутистима данашњице као што су Орел Николе, Ирена Графенауер, Емануел Паји, Мишел Дебост, Кристијан Ларде, Силвија Кареду. Његови снимци налазе се на преко 50 ЦД издања. Током више од 35 година уметничке активности, премијерно је извео око 60 солистичких и камерних композиција српских аутора.
Љубиша Јовановић је 25 година радио као соло флаутиста Београдске опере и балета, Симфонијског оркестра Радио Телевизије Србије и Београдске филхармоније. Редовни је професор на Факултету музичке уметности у Београду и Музичкој академији на Цетињу. Оснивач је и председник Оркестра Цамерата Сербица, као и Фестивала класичне музике БУНТ. Од 2010. године је уметнички руководилац и диригент ансамбала Лола класик. Љубиша Јовановић свира на 14к златној флаути Wм. С. Хаyнес.

14. међународни фестивал харфе се одржава од 3. до 6. маја 2015. године у различитим београдским салама: Београдској филхармонији, Свечаној сали Скупштине Града, Дому омладине и Студентском културном центру.

Више о програму на: www.harfa.rs

Loading...