Дани аустријског филма – други дан

24.04.2015, 16:34.
blank-image

Пројекција филма „Ширли: визије реалности“ и „Суперего и ти“
Програм за петак, 24. април

19.00 ШИРЛИ –ВИЗИЈЕ РЕАЛНОСТИ
Схирлеy: Висионс оф Реалитy

21.00 СУПЕР ЕГО И ТИ
Üбер-Ицх унд Ду/ Суперегос

ШИРЛИ : ВИЗИЈЕ РЕАЛНОСТИ (Схирлеy: Висионс оф Реалитy) 2013. 92’
режија и сценарио: Густав Деутсцх
фотографија: Јерзy Палацз
музика: Цхристиан Феннесз
улоге: Степхание Цумминг, Цхристопх Бацх, Флорентин Гролл…
награде: Аустријске филмске награде 2014 : фотографија, костим, продукцијски дизајн

Тринаест слика чувеног америчког уметника Едварда Хопера обрађене су у филму да би се испричале мисли и емоције жене везане за битне године америчке историје од тридесетих до раних шездесетих година прошлог века. Ширли је еманципована атрактивна и харизматилна жена која је професионалним и личним ангажманом желела је да утиче на године економске депресије, Другог светског рата, Макартијеве ере, борбе за грађанска права. Она је глумица и њен поглед на стварност је мешавина реалности и фикције. Ово је филм изванредне лепоте.

Густав Дојч (1952)
Када се погледа биографија овог аутора онда филм „Ширли: визије реалности“ постаје много јаснији. Дојч је 1962. почео да се бави сликањем, 1964. музиком, 1967. фотографијом, 1970. архитектуром, 1981. филмом и звуком, 1983.различитим перформансима које је изводио широм Европе. Аутор је низа арт -филмова, посебно документарних, од којих је „Филм је девојка и пиштољ“ (Филм и а Гирл & а Гун, 2009)
приказан на ФЕСТУ.

СУПЕРЕГО И ТИ (Üбер-Ицх унд Ду/ Суперегос) 2014. 93’
режија: Бењамин Хеисенберг
сценарио: Бењамин Хеисенберг, Јосеф Лецхнер
цинематограпхер: Реинхолд Ворсцхнеидер
мусиц: Лоренз Дангел
улоге: Георг Фриедрицх, Андре Wилмс, Беттина Стуцкy

„Суперего и ти” је комедија о ситном лопову Нику Готлихту који живи од продаје украдених вредних књига. Он дугује новац гомили превараната и сакрива се од њих у вили чувеног психлолга Курта Ледига. Ледиг је помало дементан али не жели да се пресели код кћерке па ће бригу о њему породица поверити Нику који се лажно представио. Свима је добро: породица је на миру, Ник може да распродаје велику и богату докторову библиотеку, а доктор Ледиг Ника подвргава различитим психолошким испитивањима и терапијама. Али „идила“ неће дуго трајати. За обојицу има пуно заинтересованих који би да претресу њихове новчанике али и нимало пријатну прошлост.

Бењамин Хајзенберг (1974) је студирао у Минхену на Академиији лепих уметности и на Филмској академији. После запажених достигнућа у области кратког филма Хајзенберг је 2005. урадио први играни филм „Спавач“ (Сцхлäфер / Слеепер) који је приказан у канском програму „Известан поглед“. А затим је на филму “Пљачкаш“( Дер Рäубер/ Тхе Роббер, 2010. ) радио скоро четири године. Паралелно, од почетка уметничке каријере, Бењамин Хајзенберг се бави фотографијом и моденим визуелним уметностима и имао је низ великих самосталних изложби. „Суперего и ти“ је његов трећи играни филм.

Loading...