Последња изложба у оквиру пројекта ПУТ ЗА ЕВРОПУ // Повратак метка

16.04.2015-30.04, 16:55.
blank-image

СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР, 123 РУЕ САИНТ МАРТИН, ПАРИС
Изложба је део пројекта који се реализује у оквиру стогодишњице обележавања од почетка Првог светског рада. Реализацију је у потпуности подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.
Уметници: Урош Ђурић, Горанка Матић, Александар Јестровић Јамесдин, Михаел Милуновић, Даринка Поп-Митић, Марко Томаш, Драгољуб Раша Тодосијевић, Вук Видор, Виктор Шекуларац

Отварање и разговор са уметницима: четвртак, 16. април у 18 сати

Ауторке пројекта: Зорана Ђаковић Миннити & Миа Давид

Пут за Европу је имао за циљ преиспитивање принципā на основу којих деламо или не, на основу којих смо развијали лични и/или колективни идентитет у протеклих сто година, а свака изложба је представљала, и представља попут ове у Паризу, ново усложњавање мрежа веза, личних прича, промишљања о поменутим темама, без претензије давања одговора. Иако смо у протеклом веку пролазили кроз различите ратове, круг се није затворио јер после живота и смрти опет долази живот. Где смо пошли, ту смо дошли и тако у круг. Сваки испаљени метак нам се врати пре или касније. Какве су последице зависи од става према прошлости и начина на који је укључујемо у садашњост и живот. Са Принципом или без.
Двојако осећање које се креће између критичког и носталгичног често оставља горак укус. Који је то тренутак у којем не препознамо скривену поруку или преко исте свесно пређемо и постанемо актери прошлих и садашњих блокбастер катастрофа?
О томе говоре радови савремених уметника који живе и раде у Србији и ван ње и једног песника који живи у Мостару.

*

Аутор визуелног идентитета: Борут Вилд
Подршка: Министарство културе и информисања Републике Србије

Loading...