Представљање књиге ШТА ЧИТАТЕ? Сећање на Мирка Ђорђевића (1938 – 2014)

22.04.2015, 17:14.
blank-image

Издавач: Задруга Рес публица и Мостарт
Задруга Рес публица и издавачко предузеће Мостарт покренули су пројекат издавања четири књиге Мирка Ђорђевића, на основу Ђорђевићевих ауторских текстова и превода објављених у листу Република у периоду 1993 – 2014. Прву књигу, која је управо објављена под називом “Шта читате?”, преводи и прикази, представљамо уочи годишњице смрти Мирка Ђорђевића.

У разговору ће учествовати: Борка Павићевић, Недим Сејдиновић, Златко Паковић и Драган Стојковић

“Библиографија Мирка Ђорђевића (1938-2014) обухвата број одредница који је тешко утврдити. Велики број његових текстова – превода књига, предговора, студија, чланака и интервјуа у стручним часописима, дневној и недељној штампи у земљи и иностранству, у последњој деценији и на електронским порталима, захтевају дуготрајан и систематски истраживачки рад. Посебну област, коју је у краћем року било могуће обрадити, представља његова сарадња у листу Република. Током пуне две деценије Мирко Ђорђевић је у листу Република објавио укупно 370 текстова, који се могу разврстати у тематске области, које ће у суиздавачком пројекту Задруге Рес публица и предузећа Мостарт испунити четири књиге.

У првој књизи под називом Шта читате? објављују се 22 превода и 30 приказа књига који су у испуњавали рубрике Шта читате, Поново прочитати, Преводи, као и предговор и поговор књигама у издању Републике које је такође превео: Машта, критика слобода К. Касторијадиса и Азеф Р. Гуља. Као великог ерудиту, Мирка Ђорђевића је красила племенита просветитељска врлина да нова сазнања подели што пре са другим читаоцима у виду превода, углавном са француског и руског језика, и приказа најновијих издања књига.
Друга књига Шта мислите? садржи дуже и краће есеје објављиване у рубрикама Култура и Дијалог. У трећој књизи је окупљен највећи број дужих и краћих чланака поводом актуелних друштвених збивања објављених у рубрици Догађања, па та књига носи истоимени назив. Текстови из прве три књиге се први пут појављују после објављивања у Републици. У четвртој књизи, Огледања, поново се, овог пута на једном месту, објављују сви огледи објављени у истоименом тематском блоку Републике, иако је већина прештампавана у разним издањима књига.”

Драган Стојковић, издавач и приређивач књиге

Loading...